Minas Tirith č. 4 – duben 1995

  Vložil/a: Entony  Do rubriky Minas Tirith  23. dubna, 1995 | 2 973x prohlédnuto.

duben 1995, číslo 4



Brcon

Dne 22.4. proběhl v blíže nejmenované moravské metropoli 1. ročník Brconu a redakce Minas Tirith byla samozřejmě při tom. Účast byla větší, než se očekávalo, dostavili se všichni tři ze tří
přihlášených. B…ské památky, jmenovitě kostely, však této akci nepřály a dělaly vše možné i nemožné, aby fanům zabránily ve vstupu.

Schůze

O den později se v téže metropoli uskutečnilo druhé výjezdní zasedání vedení Společnosti. Účastníci probrali vše potřebné, trochu si zaúředničili, prošli a zhodnotili zápis z prvního (tajného) výjezdního zasedání a předběžně se dohodli na třetím. Došlo také ke změnám v redakcích časopisů a pokladna přešla z třesoucích se rukou Karla Makovského do pevných rukou Daniely Binderové.
Redaktoři Minas Tirith se shodli, že nejmenovaná moravská metropole je opravdu hezké město, obzvláště, když kvetou tulipány.

Devátý Nazghul

Vedení se také rozšířilo o nového člena, takže nyní již má tu správnou velikost. David Kočí byl pověřen stále trochu váznoucí činností – distribucí časopisů. Pokud tedy do konce května neobdržíte všechny své objednané časopisy, pište, urgujte, vyhrožujte.

Minas Tirith opět vítězí

Honza Vorlíček, pražský člen Společnosti, se stal prvním člověkem, který nalezl v našem časopise takové zalíbení, že nosí jeho znak na svém tričku. (Vyskytly se dotazy, proč je symbolem Minas Tirith slon (nebo olifant, chcete-li). Původně to měl být strom, ale uznejte, že slon je mnohem originálnější (a potom jsme také neměli žádný obrázek se stromem).)
Mimochodem: podle našich informací objevil Honza na své chatě kompot z roku 1964 a neví, co s ním. Pokud by měl někdo zájem, ozvěte se prostřednictvím redakce.

Terry Pratchett

Ozval se nám člen Společnosti Martin Schwarz, který založil Klub přátel díla Terryho Pratchetta a jeho Zeměplochy. Zájemci se mohou hlásit na adrese: Steinerova 602, 149 00 Praha 4 – Háje. Mimochodem: Terry by se měl v červnu objevit v Praze na autorském čtení ze svých knih.

Mitril v Čechách?

V prodejně U jednorožce na Staroměstském náměstí se objevila série tolkienovských figurek, údajně vyrobených z mitrilu. Redakce je doposud nepodrobila důkladné kontrole, nicméně si dovolujeme vyjádřit pochybnosti o pravdivosti tohoto tvrzení.

Dvakrát Hobit

Z několika nezávislých zdrojů se k nám dostala informace, že v Českých Budějovicích byly otevřeny hotel a restaurace Hobbit. Bohužel se nezdá, že by se něčím odlišovaly od jiných podobných zařízení.
To se nedá říci o brněnském rockovém klubu Hobit, který má údajně stěny vyzdobené nápisy v Tengwar. Redakce vám bohužel nemůže poskytnout bližší informace, neboť pamětliva varování svých maminek, zdaleka se podobným místům vyhýbá.

Pelouchy

Proslýchá se, že od začátku nového školního roku se díky oblibě herního klubu budou brněnské pelouchy konat pouze každé první úterý v měsíci. Není přitom vyloučeno, že i část tohoto občasného pelouchu bude věnována hernímu klubu, nicméně podle vyjádření Karla Makovského by čas věnovaný Tolkienovi neměl klesnout pod pět minut měsíčně.
Úplně jiným směrem se vydal pražský pelouch. Úspěšně proběhla beseda s paní Pošustovou, chystají se besedy s panem Dorůžkou a panem Čermákem, možná přijde i Zdeněk Neubauer. V nejbližší době by měl být promítnut záznam z Oslavy a pro velký zájem také film Poslední jednorožec a parodie na Pána Prstenů.
Mimochodem: paní Pošustová je mnohem sympatičtější, než jsme si kdy představovali, a svěřila se nám, že její nejoblíbenější postava z Pána Prstenů je Gimli (sic!).

Ondřej Neff

Tento významný český autor sci-fi je našim čtenářům pravděpodobně znám hlavně jako autor přednášky a článku o JRRT z doby před vydáním Pána Prstenů, kdy u nás byl Profesor ještě téměř neznámý. Není však bez zajímavosti, že je v současně době zaměstnancem televize Nova, kde pracuje jako jeden z pěti scénáristů rodinného seriálu Novaci.

Radostiny

Dovolujeme si připomenout všem našim hobitím čtenářům, že již zanedlouho nastane letní slunovrat a s ním náš největší svátek – Radostiny. Doufáme, že jej všichni důkladně oslavíte v kruhu svých přátel.

Pekárna

Do seznamu míst, která musí každý pravověrný tolkienista navštívit, přibyla další položka. Je jí kultovní pekárna v Kaprové ulici, kde si účastníci pražských pelouchů každý pátek cestou od Filosofické fakulty na Staroměstské náměstí kupují malou svačinku před večeří.

Pád Pádu Gondolinu

Standa Rygal nás požádal o zveřejnění následujícího textu:
Omlouvám se všem čtenářům za dezinformaci uvedenou v Palantíru týkající se letošního Pádu Gondolinu. Původně dohodnutý červnový termín nelze (nikoliv naši vinou) dodržet, a proto se tato akce překládá na podzim. Výhledový termín: první víkend v říjnu.

Jak dál…

Redakce Minas Tirith objevila ve svém archivu starší dopis Mirky Misákové pojednávající o budoucnosti Společnosti. Pro jeho závažný obsah z něj otiskujeme podstatné části:

Thorin Brno.

Regionální verze týdeníku Thorin, obohacená o specificky moravskou tématiku. Z obsahu vybíráme:
Václav Klaus: Samuelsonovy inspirace v Tolkienovi
Liga pro bohemizaci Tolkiena: Případ Radagast
Liga pro moravizaci Tolkiena: Fuj lize pro bohemizaci Tolkiena!
Olga Havlova: Život s Tím, kdo četl.

Drobné zpravy:

Břeclav: Občan Mareček ještě nedávno se těšící silnému zdraví nyní vyhlásil protestní hladovku, dokud nebude vyjasněna otázka, kdo byl Tom Bombadil.


Praha: Nakladatelství Mladá Fronta, akciová společnost, se stoprocentní majetkovou účastí členů SpdpJRRT, dnes zruinovalo poslední konkurenční nakladatelství v republice, když edice Večery pod lampou byla s okamžitou platností přejmenována na Z análů Númenoru.
Brno: Nejvyšší soud včera odhlasoval přijetí zákona o státním svátku, připadajícím na 26. duben (elfí nový rok). Jednání narušila banda teroristů, která se probourala stropem z 6. patra a skandujíce hesla „nechceme žádné hnízdoviny“ napadla předsedkyni senátu. Ta ovšem zručně využila své převahy, získané díky dlouholeté účasti na každoměsíčních bojových hrách v přírodě pořádaných SpdpJRRT a hladce útok odrazila.

Historie Středozemě

Christopher Tolkien prozkoumal finanční situaci rodiny a rozhodl se vydat další díl z cyklu HoME. Kniha by měla vyjít příští rok, její jméno však nebylo doposud zjeveno (a Melkor ho neodhalil).

Anglie

Všechny zájemce o život v Anglii si dovolujeme upozornit na časopis Lidé a země 4/95, který je celý věnován tomuto tématu.

C. S. Lewis

Dále si vás dovolujeme upozornit na dlouho očekávanou knihu C. S. Lewise Návštěvníci z mlčící planety, která před nedávnem vyšla v nakladatelství Portál. Přestože se jedná o sci-fi, budou asi skalní příznivci fantastické literatury zklamáni (a my potěšeni).

Ransomovská společnost

Anžto naši redaktoři odkládají svoji práci na poslední chvíli a někdy ještě déle a navíc ztrácejí papiíky s poznámkami, přinášíme slibované informace o britské společnosti až nyní:
The Arthur Ransome Society byla založena v červnu 1990 na oslavu života a knih Arthura Ransoma a podporu horolezectví, plachtění a rybaření dětí i dospělých. Sídlí v Abbot Hall Museum of Lakeland Life and Industry v Kendal, kde je také zvláštní místnost věnovaná Ransomemu. Společnost vydává časopis Mixed Moss, má místní pobočky v různých částech Anglie a spolupracuje se spřátelenými institucemi a zahraničními společnostmi (například japonskou).
(Do příštího čísla pro vás máme připravenou skutečnou lahůdku, tedy v případě, že se zlepší pracovní morálka redakce.)

Kriminální činy členů Tolkienovy společnosti

(Bez komentáře vyjímáme z rozhlasového komentáře Karla Kyncla.)
Dnešní britský tisk informoval o kuriózním pokusu českého občana Karla M. z Brna překročit hranice Anglie. Vysíleného, dehydrovaného a prochladlého ho zadržela pobřežní hlídka, když se se svým kajakem pokoušel přistát u břehu Spojeného království. Britští imigrační úředníci mu s
pohostinností sobě vlastní nabídli čaj a sušenky a jakmile mu uschlo oblečení, vyhostili jej z Anglie. Zadržený celou dobu blábolil cosi o Oxfordu a věžičkách.



Minas Tirith

Vydává Společnost přátel díla pana J. R. R. Tolkiena
Uzávěrka dne: 10. 4. 1995
Redakce: Jirka Grunt, Nížebohy 8, 411 18 Budyně n. O.
Pouze pro členy.
Bezplatně.

Zde můžeš zanechat svůj komentář.

Jméno (*)
Email (Nebude zveřejněn) (*)
URL
Komentář