ARCIKAM

  Vložil/a: Entony  Do rubriky Artefakty Středozemě  24. října, 2010 | 5 677x prohlédnuto.


Článek byl převzat s laskavým svolením autora
ze serveru: Imladris-Roklinka

Arcikam

Věc: Arcikam

Další názvy: Srdce Hory, Velký klenot v Osamělé hoře

Tvůrce: Thrain, který jej našel po příchodu do Ereboru a vybrousil jej do výsledné podoby

Vlastníci: Drak Šmak; krátce Bilbo Pytlík, Bard Lučištník a Gandalf (který jej opatroval). Thorin po své smrti, na jeho prsou pak ležel tak dlouho, dokud se hora nezhroutila.

Doba vzniku: Třetí Sluneční věk

Popis: Thorinův (trpasličí) popis: Byl jako koule s tisíci fasetami; jiskřil jako stříbro ve světle plamenů, jako voda v záři slunce, jako sníh ve třpytu hvězd a jako déšť v jasu luny.
Bilbův (neodborný) popis: Jiskřil a hrál na povrchu mnoha barvami, odrazem i rozptylem plápolajícího plamene hobitovy louče. Když se na něj podíval zblízka, ohromný drahokam plál u jeho nohou svým vlastním vnitřním jasem, ale zároveň, jelikož byl vybroušen trpaslíky, vstřebával všechno světlo, jež na něj dopadlo, a měnil je v deset tisíc záblesků čiré záře, protkávané duhovými jiskrami. Byl veliký a těžký, když jej hobit bral a strkal do své kapsy.

Osudy: Když Thráin roku 1999 T.v. přišel do Ereboru a založil tam trpasličí království, našel v hlubinách hory velký klenot – samotné srdce hory – Arcikam. Zkušené oko a zručné ruce trpaslíků jej pomalu a opatrně opracovaly, a Arcikam se stal nejkrásnějším klenotem a největším bohatstvím trpaslíků pod Horou.
Roku 2770 se na Erebor snesl ohnivý drak Šmak, zničil blízké město Dol a vyhnal trpaslíky na dlouhá desetiletí z Osamělé hory. Sám si nyní říkal Král pod Horou a bedlivě střežil veliký poklad, který shromáždil v největším sále trpasličího sídla.
V roce 2941 přichází k Osamělé hoře družina trpaslíků v čele s Thorinem Pavézou s cílem vypudit Šmaka z Ereboru a dobýt zpět ztracené království. V družině je i hobit Bilbo Pytlík coby profesionální hledač pokladů. Poté, co se jim podaří najít a otevřít tajné dveře na úbočí Hory, vydává se Bilbo na průzkum dračí sluje. Neopatrným rozhovorem však draka naplní pochybnostmi, a ten vylétá z Ereboru, ničí úbočí Hory a poté i blízké Jezerní město Esgaroth. Společně s osudem města se však naplnil i osud draka Šmaka, neboť byl zabit černým šípem Barda Lučištníka a v plamenech se zřítil do vod Dlouhého jezera. Trpaslíci, kteří jsou zavření v tajné chodbě a nemají žádné zprávy o drakově počínání, se nakonec rozhodnou vstoupit do nitra hory, do drakem spustošených síní svých otců. Darčí doupě naleznou opuštěné a pohádkový trpasličí poklad nestřežený. V onu chvíli Bilbo nalézá Arcikam a aniž by sám tušil proč, schovává jej v nitru své kazajky. Trpaslíkům o svém nálezu nepoví ani slovo.
Později se trpaslíci dozvídají o Šmakově smrti a také o vojsku elfů a lidí, které se blíží k Ereboru. Bard Lučištník a Thranduil, král lesních elfů v Temném hvozdu, totiž požadují, aby byl trpasličí poklad rozdělen a jeho část posloužila k obnově zničeného Jezerního města. Thorin je však zásadně proti, posílá do Železných hor vzkaz pro svého příbuzného Dáina a trpaslíci se opevňují v Osamělé hoře. Vojsko elfů a lidí táboří na úpatí a Bard s Thranduilem přemýšlejí co dál. Když Bilbo vidí, že se schyluje k tragédii (neboť Thorin je odhodlán o svůj poklad bojovat), pokusí se jí předejít tím, že pomocí svého kouzelného prstenu „proklouzne“ do tábora „nepřátel“ a Bardovi daruje Arcikam jako prostředek, který má Thorina donutit k jednání. Jenže efekt tohoto činu je přesně opačný než Bilbo očekával – Thorin zuří a připravuje útok na Barda a elfy, neboť Dáin s velkou silou trpaslíků je již jen pár mil od úpatí Ereboru. Bitvě v poslední chvíli zabrání Gandalf, který přináší zprávy o velikém vojsku skřetů, které má namířeno rovněž k Ereboru. Z bývalých nepřátel se tak stávají spojenci a všichni posléze čelí náporu skřetího vojska, které se jako smršť v nebývalé síle přihnalo z Mlžných hor. Tato bitva je později známá jako Bitva pěti armád, v níž byli nakonec skřeti poraženi a rozprášeni, avšak vojsko lidí, elfů a trpaslíků utrpělo rovněž velké ztráty. Jistě největší ztrátou byla smrt samotného Thorina Pavézy, který se tak ze svého pokladu ani z titulu Krále pod Horou dlouho netěšil. Byl pohřben v honosné hrobce u základů hory a hruď mu položili meč Orkrist a Srdce hory – Arcikam, po kterém za svého života tak toužil, ale který mu za jeho života nebylo souzeno vlastnit.
Tam, v hlubinách hory, pak Arcikam ležel na Thorinových prsou tak dlouho, dokud se hora nezhroutila.

>>> Arcikam na Wikipedii <<<

1 komentář

Tady je mrtvo
 1 

To jsou vytazky z knihy tolkiena? Pani, ta krasa slov… I vkusnost a uroven ve smyslu talentu podnecuje fantazii. Je to umeni, nachazet priznacne pojmenovani vyznamu, ktery ma clovek na mysli. Vystihnout vyznam v pochopitelnem vyjadreni, ktere respektuje ve sve forme to co chtel clovek rici, je tak uklidnujici, ne vzdy az tak obvykle a vida, nekdo to zvladnevs hravosti poeticna.
Jaka ironie je smolari vlastni? To, kdyz to co citi, pak dezinterpretuje vlastnim vyjadrenim.

16. června, 2018 v 01:08

Zde můžeš zanechat svůj komentář.

Jméno (*)
Email (Nebude zveřejněn) (*)
URL
Komentář