Minas Tirith č. 2 – únor 1995

  Vložil/a: Entony  Do rubriky Minas Tirith  23. února, 1995 | 3 130x prohlédnuto.

únor 1995, číslo 2



Matějská pouť

O péči, kterou věnují organizátoři přípravě Oslavy zničení Prstenu, svědčí nejenom množství povyku, které dělají, ale i fakt, že se rozhodli odložit návštěvu Matějské poutě až na dobu po OZP. Zdá se ale, že svoje rozhodnutí budou nuceni změnit, protože pouť tak dlouho netrvá. Zatím ji pod vedením Standy Rygala navštívila jen čtyřčlenná průzkumná skupina, která způsobila drobnou výtržnost, když vlastními silami roztáčela vypnutý kolotoč a vozila se na něm, aby se vyhnula placení vysokého vstupného na ostatních atrakcích.

Peter S. Beagle

Tomuto vynikajícímu americkému autorovi, známému u nás hlavně díky animovanému americkému filmu Poslední jednorožec, konečně vyšla česky první povídka. Jmenuje se Vstupte, paní smrti a bohužel ji otiskl nepříliš kvalitní časopis Nemesis (číslo 2/95). Slavné románové podoby Posledního jednorožce se ale – zdá se – hned tak nedočkáme.

Interkom

Dovolujeme si upozornit naše členy, kteří čtou rádi sci-fi, na asi nejlepší český fanzin věnující se tomuto tématu. Vydává jej Československý SF fandom, jehož je naše Společnost také členem. O ukázkové číslo a další informace si můžete napsat na adresu: Interkom, Zdeněk Rampas, Letecká 6, 161 00 Praha 6. Telefon (02) 36 66 05.

Beseda

Dne 17. ledna se v bratislavském knihkupectví Artforum uskutečnila beseda Pán prstenů v krajině ortodoxie aneb Co mají Tolkien, Lewis a Chesterton společné. Hostem byl literární kritik a editor Chestertonových spisů Ian Benson z Kanady. Nepodařilo se nám bohužel zjistit žádné další podrobnosti.

Omluva

V minulém čísle Minas Tirith jsme oznámili, že Hynek Med ztropil výtržnost v noční tramvaji. Není to tak docela pravda, nebyl to Hynek, nebyla to výtržnost, nebylo to v noční a už vůbec ne v tramvaji. Za tento drobný omyl se hluboce omlouvame.

Krajina stínů

Všem, kterým se tento film o C.S.Lewisovi nepodařilo shlédnout, a které by zajímalo, co si to jen malý Douglas četl (viz recenze v Palantíru), sdělujeme, že se samozřejmě jednalo o Hobita.

Hynek Med

Zdá se, že zprávy o této třetině našeho kolektivního předsedy jsou zdaleka nejoblíbenější částí Minas Tirith. Redakce proto uvažuje o speciálním prázdninovém čísle věnovaném jen jemu. Hynek by mohl obsáhle pohovořit o svém vztahu k britským komikům Monty Pythons (viz každý
pátek, 19.30, CT2), o své cestě na Ukrajinu nebo třeba o tom, kterak byl hodnotit dýmkový tabák.

Imbole

Část pražských členů Společnosti se rozhodla využít únorového úplňku a oslavit tento keltský svátek. O temných obřadech pořádaných na jistém kopci vás bohužel nemůžeme informovat, neboť naši redaktoři dorazili s několikahodinovým zpožděním. Celá akce však byla důstojně zakončena hromadným a dlouhotrvajícím houpáním na houpačkách. Houpali se zejména Michael Bronec a Jirka Grunt.

Farmář Giles z Hamu

Zdá se, že obsazení Karla Makovského do role zbabělého psa Garma v plánovaném divadelním představení Tolkienovy povídky je skoro jisté. Máme se rozhodně na co těšit.

Společnost v Blesku

Vyjímáme z dopisu Karla Makovského ostatním členům „vedení“:
Zhruba třetinu až polovinu výšky článku zabírá nadpis:
‚Kamarádí se s Hobitem‘. Hrůza. Následuje dotaz: ‚Četl jsem, líbí se mi, hledám fan klub J.R.R.Tolkiena.‘ Nyní je řečeno, že existujeme, ale že příspěvky jsou takové a takové. No dobře, nic lepšího jsme nečekali. Ale, co mě dorazilo nejvíc, je článek, který bezprostředně následuje. Velikost titulku stejná, tj. velka, obsah: ‚Klesne jen před souloží‘. Rubrika Důvěrné. Prostě a jasně, ocitli jsme se ve společnosti problému jakéhosi učně, který nemůže o….t svoji bůhví jestli zletilou partnerku. Z čehož plyne: Kdyby se na vás někdy obrátil někdo z tisku obdobného širokého zaměření, tak jim do očí řekněte, že se s nimi odmítate bavit. Pokud se tam potom objeví článek o jakýchsi nafoukancích, bude to pro nás pořád lepší než tohle. Já sám lituji toho, že jsem tuto nepříjemnou zkušenost způsobil tím, že jsem si to neuvědomil předem.“

Placky

Členové vedení opatrně uvažují o výrobě placek s tolkienovskými hesly (například ‚Vím, kdo to je Tom Bombadil‘ a podobně). Kdo by měl nějaký námět na vhodné heslo nebo předběžně zájem o placku, nechť se laskavě ozve čerstvé inženýrce architektury Daniele Binderové na známou adresu.

Knihovna

Knihovník Společnosti (nechť mu banány nikdy nedojdou) nás požádal o zveřejnění následující zprávy:
Proti původnímu návrhu, kdy náklady spojené s posláním knihy zájemci měla majitelům proplácet Společnost ze svého, se mění stavající systém takto: majiteli bude sice poštovné proplaceno proti dokladu z pošty, ale peníze na něj poukáže ten, co si knihu vypůjčil na konto Společnosti – nebo zaplatí osobně na akci.

Jasné? Přes Společnost půjde platba kvůli kontrole.

Razítko

Po dlouhém váhání a zvažování různých návrhů bylo vedení Společnosti nakonec okolnostmi přeci jenom donuceno se konečně rozhodnout a nechat udělat oficiální razítko pro styk s úřady. Vypadá nějak takto:
(Doufáme, že patřičně oceníte práci redakce, která se nezalekla otravné dřiny spojené s razítkováním a umožnila i vám uvidět vznešené tahy našeho nového symbolu.)

(Technická poznámka: redakce se bohužel nenamáhala orazítkovat také disketu, proto není možné si razítko prohlednout přes WWW)


Inzerce

Sešly se nám v redakci dva inzeráty:
Lukáš Tůma hledá v okolí Znojma lidi, kteří by chtěli založit klub či něco podobného. Orientován by měl být na Tolkiena, Dračí doupě, fantasy a podobné věci. Adresa zní: Lukáš Tůma, Dobšice 309, 671 82 Znojmo.
Jaruš Gruntová žádá všechny, kteří mají rádi čokolády Svět zvířat, ale nepotřebují k ničemu samolepky vkládané dovnitř, o jejich zaslání. Bude vám velmi vděčná. (Já vím, že to s Tolkienem nemá nic společného, ale zkuste to mojí sestře vysvětlit. – pozn. JG)

Ryze Inteligenční Soutežní Kvíz

V soutěži televize Nova RISK se nedávno opět objevilo téma ‚Dílo JRRT‘. Poprvé zůstalo soutěžícími zcela nepovšimnuto, ale tentokrát si jej někdo zvolil. Podle nových pravidel byly jen dvě otázky:

  1. Komu předal Bilbo Prsten
  2. Kde potkala Družina elfku Galadriel

Ani na jednu z nich nedokázali soutěžící odpovědět. Je to bída, vážení.

Minas Tirith vítězící

Minas Tirith je jako první z časopisů Společnosti dosažitelná téměř z celého světa pomocí počítačové sítě Internet na tzv. WWW serveru. Navzdory všem pomluvám, které o něm uveřejňujeme, se o to zasloužil Hynek Med. Díky a jen tak dál.

Jičín – město pohádky

Již pátý ročník tohoto pohádkového festivalu s bohatým programem proběhne od 29. 9. do 1. 10. letošního roku v kraji Českého ráje. Členové Společnosti jsou zváni nejenom jako účastníci, ale i jako organizátoři. Bližší informace v redakci.

Kriminální činy členů Tolkienovy společnosti

O ostudu se tentokrát postarala skupina členů jdoucích z pravidelného pátečního pelouchu centrem Prahy s rozsvícenými svíčkami (nápad Filipa Münze). Lze mluvit o štěstí, že se nepodařilo prosadit zpěv písně Elbereth Gilthoniel a rozdávání propagačních letáků kolemjdoucím, takže nikdo nebyl zatčen.

Helcaraxë

Přestože se nepodařilo dosáhnout Kutné Hory, podařilo se dosáhnout hlavního cíle této pochybné akce – úplného vyčerpání všech účastníků. Nevyspalí dobrodruhové si prý pochvalovali obzvláště prudkou noční sněhovou vánici a svoje nedostatečné oblečení. Podrobná reportáž některého ze šesti statečných se jistě objeví v příštím Palantíru.

Vychazka

Členové pražského Společenstva – Klubu JRRT jsou lidé mnohem usedlejší, a proto nepodnikají žádné pochody napříč republikou, ale pouze krátké hobití vycházky do okolí Prahy. V Krčském lese si zavzpomínali na hru Bilbova cesta, na novém sídlišti ocenili kvalitu houpaček, prošli se po zcela pusté nudapláži a snědli několik batohů jídla. Cílem další vycházky by mohla být třeba nedávno otevřená stanice metra Hůrka.



Minas Tirith

Vydává Společnost přátel díla pana J. R. R. Tolkiena.
Uzávěrka: 7. 3. 1995
Redakce: Jirka Grunt, Nížebohy 8, 411 18 Budyně nad Ohří.
Pouze pro členy.
Bezplatně.

Zde můžeš zanechat svůj komentář.

Jméno (*)
Email (Nebude zveřejněn) (*)
URL
Komentář