VRCHOVCI

  Vložil/a: Entony  Do rubriky Národy Středozemě  19. srpna, 2010 | 5 370x prohlédnuto.


Článek byl převzat s laskavým svolením autora
ze serveru: Imladris-Roklinka


Vrchovci byli lidé z Vrchoviny

Vrchovci je divoká rasa Lidí kteří jsou ovládáni pomstou na lidech z Rohanu, podle Sarumana, je zahnaly do hor. V Dvouch Věžích, užívá Saruman jejich hněv jako manipulace a přesvědčuje je aby zničili země Rohanu během války o Prsten. Posílá je napříč Rohanem, aby pálili a rabovali země. Jeskynní muži stejně jako barbaři, Vrchovci přišli ze země Vrchovina. Při ničení Rohanu, je vedl muž pojmenovaný Wulf.








Historie

V časech Druhého Věku před Numenoriány žili ve Středozemi, primitivní divoši obývali země na západ a na jih od Mlžných Hor, dolů až k údolím okolních Bílých Hor. Nevzdělaní a pověrčivý, byli ostražití k vysokým mužům, kteří přišli ze Západu, a báli se jich a nenáviděli je. Byli štvaní a pronásledovaní v takových množstvích ,že jich začalo rychle ubývat začátkem Třetího Věku. V této době přišli, aby se shromažďovali v údolích Bílých Hor a travnatých rovin Vrchoviny, které ležely západně od Mlžných Hor mezi Morií a Železným Pasem; několik jich šlo k severu, a stali se předky Lidí z Hůrky. Vrchovina se pak stala oblastí nejvíce obydlený těmito lidmi, kteří se začali nazývat Vrchovci.

Když byl Eorlu a jeho lidu darován Rohan, jak bylo později známo v roce 2510 Třetího Věku, řídili divochy z jejich nových zemí, v jejich hořké nenávisti a nepřátelství. Divoši byli také hnáni z Ered Nimrais Muži z Gondoru. Během dalších pětiset let tito snědí, tmavovlasí divoši podnikali časté útoky na odlehlá osídlení Rohanu, velké pomsty na uchvatitelích, kterým oni říkali „slámové hlavy“ kvůli vysokému množství plavých válečníků mezi nimi. Proto, Rohan udržoval hlídky a pevnosti směrem na západ aby se pokusili omezit počet nájezdů, ačkoli tyto hlídky prakticky zmizely pod Čevivcovým správcovstvím, v bodu kde Sarumanovy síly mohly udělat nájezdy téměř podle přání.

Ještě ne každý však šel proti Divochům. Někde blízko konce třicátého století Třetího Věku, s nimi navázal Saruman kontakt a ovládal je k jeho straně, hraním na jejich nelibosti a nenávisti těch, kdo jim vzali to co bylo jejich. Saruman vítal v Orthanku velkou družinou těchto Vrchovců, vedených domorodým šéfem pojmenovaným Wulf. Saruman je evidentně přesvědčil ,že mohou znovu získat co jim bylo vzato. Hrůzostrašná nájezdní síla zahrnující Vrchovce, Skřety a Skurut-Hai opustili Železný Pas a začal pustošit západní osídlení Rohanu. Předchozí útoky Skřetů a Skurutů zabily mnoho Rohirů , tak nebyl žádný válečník k tomu, aby bránil překvapivý útok. Mnoho lidí z Rohan bylo zabito v těchto útocích, ale nájezdníci nikdy nejeli přes zemi do Edorasu.

Po pádu Železného Pasu v Bitvě o Helmův Žleb, Rohirové ušetřili zbývající Vrchovce a užili je jako dělníky k tomu, aby opravily rozbité zdi Žlebu. Po zničení Prstenu, šla většina Vrchovců bydlel do Rohanu,ale někteří zůstali jak pastevci a farmáři. Zbylé obyvatelstvo udělalo z Vrchoviny to, že se zazelenala a stala se pokojná, téměř jako Kraj.

Kultura

Divoši, či Vrchovci, byli lidé z hor, zvyklí na život v krutých podmínkách s malou ochranou, kromě pláště z kožešiny, který často nosily. Mohou i nemusejí být příbuzní se Sněžným lidem z Forochelu na severu. Následkem toho, byli tvrdí, vytrvalí lid, velký a silný, s dlouhými, nečesanými vlasy a vousy. Protože divoši žili v kopcovité a zalesněné oblasti Vrchoviny s největší pravděpodobností lovili, pásli a rybařili s agrikulturou mající malé nebo vůbec žádnou potravinovou produkci.

Vrchovci měli, vzhledem k způsobu jejich života, pravděpodobně nějaké bojovníky se zkušenostmi s luky. Vrchovci jsou také popisovány využívající jízdu u Brodů přes Želíz. Většina vrchovců pravděpodobně bojovalo ale na svých nohou, s klacky a jinými zbraněmi na blízkost. Náboženství vrchovců je neznámé ale protože nebyli nikdy pod kontrolou Saurona, lze předpokládat, že uctívali Iluvatara jako ostatní svoboné národy Středozemě. Nicméně je možná Saruman během Války o Prsten, nabádal k uctívání Melkora, Nebo mohli mít svého vlastního pantheona, který mohl být inspirován Valar.

Jejich primitivní úroveň technologie způsobila to, že jejich zbraně byly surové. Každá zbraň¨, která měla prvek kovu byla buď vzata z Rohanu či byla darována Sarumanem. Divoši neměli žádný sofistikovaný styl boje. Nenosili brnění; jejich jediné šatstvo bylo kůže a kožešina, kterou odřízli ze zabitých zvířata . Jak lidé Středozemě prosperovali a stali se sofistikovaný, jejich primitivní bratranci se zmenšovali, ustupovali do stínů dokud se nestali více než vzpomínkou, příběh ke krbu k tomu, aby potěšil a poděsil dospělé a děti stejnou měrou.

1 komentář

lleimmoen
 1 

Informačně je to dobré, ale myslím, že by to mělo být napsané „neslengově“ a více dle platných pravidel češtiny. Rád nabídnu své služby, budeli o ně zájem.

1. září, 2010 v 15:53

Zde můžeš zanechat svůj komentář.

Jméno (*)
Email (Nebude zveřejněn) (*)
URL
Komentář