VÝCHODŇANÉ

  Vložil/a: Entony  Do rubriky Národy Středozemě  19. srpna, 2010 | 5 039x prohlédnuto.


Článek byl převzat s laskavým svolením autora
ze serveru: Imladris-Roklinka


Východňané (často nazýváni také válečníci z Rhunu) byly lidé, kteří žili na východě (v zemi Rhun) Středozemě, a byli nepřítelem svobodných lidí.

Východňané v Prvním Věku
Během Prvního Věku,byl termín aplikovaný na syny Bora a Ulfanga, či Snědé Muže, kteří přišli do Beleriandu o dost později než Edain, a byly tajně ve spolku s Morgothem.

Synové Borovi
Bor byl vůdce mužů, který přišli do Lothlannu v roce 463. Jeho synové byli Borlach, Borlad, a Borthand. Bor byl vítán Maedhrosem, který dal jemu a jeho stoupencům země severní a jižní Maedhrose. Bor a jeho synové přísahali oddanost Maedhrosovi, a zůstali věrní.

Synové Ulfanga „Černého“
Ulfang přišel také do Lothlannu v roce 463, krátce potom, co Bor. Byl otec Ulfasta, Ulwartha, a Uldora. Ulfang byl vítaný syny Fëanora, a on a jeho synové přísahali oddanost Caranthirovi.Dostali země Meadhrosovy Marky k obydlení na severu a na jihu. Ulfang a jeho synové byli tajně zaměstnáváni Morgothem, a poté zradili Eldar a Edain během Nirnaeth Arnoediad za co jsou nyní známí jako falešní muži.
Východňané byli zrazeni jejich pánem Morgothem, a uzavřeni v Hithlumu. Po Válce Hněvu, ti kteří přežili uprchli zpět přes Ered Luin do Eriadoru a dál.

Východňané Třetího Věku
Během třetího věku, byli nazýváni Muži žijící u jezera Rhun, kteří byli spojenci Saurona (jejich druhý největší vůdce byl Nazgul, Khamul).

Východňané Čtvrtého Věku
Navzdory ztrátám ve Válce o Prsten,zůstali Východňané ještě stále hrozbou skrze raný Čtvrtý Věk ale nakonec se utlumili po kampaních vedených Elessarem.

Kataphraktové
Východňané kteří byli známý jejich jedinečným typem kavalérie známé jak Kataphraktové. To byli Východňané kteří byly na silně obrněných koních a ovládali šavle a široké štíty. Byli velice známí kvůli divokosti jejich útoků a velké síle odporu, které tyto vojenské jednotky mohly klást když byli rozmístěni vedle sebe. Zlatoželezné obrněné jednotky před jejich koňmi jim dovolily bezpečně zadupat nepřátelé.

Vozatajové
Vozatajové byla konfederace východních a jižních kmenů které byly spojené nenávistí ke Gondoru, vedl je Sauron. Po velkém moru který oslabil Gondor, začali jejich útoky v T.V. 1856, porážející Gondorské armády a zabíjející krále Narmacila II. Vozatajové v ohromných vozech (z kterých získali své jméno), a útočily na země Rhovanionu, zabíjeli či zotročovali jeho lid. Gondor tak postupně ztratil všechna území na východ od Anduiny. Třicátý král Gondoru, Calimehtar syn Narmacila, porazil Vozataje na Poli Celebrantu a tak byl načas mír. Vozatajové však udeřili znovu v T.V. 1944, spojili se s Haradskými z Blízkého Haradu a Varjagy z Chandu. Podařilo se jim zabít krále Ondohera a všechny jeho dědice, ale místo toho aby jeli do Minas Anor a zabrali město, zůstali a slavili. Mezitím, generál Eärnil s Gondorskou jižní armádou vyjel k severu , aby bránil krále. Přišel však příliš pozdě, ale podařilo se mu absolutně porazit Vozataje. Eärnil byl korunován. Po této porážce byly Vozatajové téměř všichni zabiti, a zbytek ustupoval na východ. Ještě se stále drželi v Rhovanionu, ale už nikdy nědělali problémy Gondoru až do Války o Prsten.

Balchothové
Balchothové byla zuřivá rasa Východňanů, kteří napadli Gondor když byli pod vedením Dol Gulduru. V roce 2150 zaútočili na pláně Calenardhonu a téměř zničily armádu vládnoucímu Správci Cirionovi, ale byli poraženi Éothéodem kterému velel Eorl Mladý. Stejně jako Vozatajové jezdili ve vozech proto mohou být potomci těchto lidí.

Varjagové
Varjagové ( též Varangiáni) byli z Chandu, a poprvé se objevili na západě v roce 1944 T.V. , bojovali po boku Vozatajů. Později se objevili během Bitvy na Pelenorských Polích (březen 14.-15. Třetí Věk 3019). Málo je o nich známo, ale zdálo se, že byli stejný národ jako Rohirové, ačkoli byli divoce podřízení Mordoru.

Zbraně
Východňané měli dvě hlavní zbraně, halapartnu a zahnutou šavli (ačkoli byli známí také tím, že byli zkušení lukostřelci). Halapartna, vybavená zoubkovaným ostřím a nahnutým bodcem, byla dělaná ve dvou velikostech: devět stop velké halapartny byly užívané pro obránu, zatímco kratší, pět stop velké, mající bodce na obou koncích, byly používány při boji na blízko. Každá byla opatřena obloukovým bodcem naostřeným na vnějším okraji: na dlouhé halapartny byl užívaný pro podražení či zmrzačení nepřátelských koní, na kratší byl pro probodnutí brnění a vychylování nepřátelských ostří. Byla to opravdu všestranná zbraň která mohla být použita jak k obranně tak k útoku. Tři stopy dlouhá zahnutá šavle byla novým přídavkem k jejich arzenálu, možná to bylo díky jejich spojení se Sauronovými skřety. Zahnuté ostří bylo sešikmeno, na úhlopříčný sek a pro výpad. Jejich luky byly velké pět stop a šest palců, zhotovené z tmavého dřeva, a napnuly se šestnácti palcovou strunou. Jejich tři stopy a šest palců dlouhé šípy měly černé násady se světle hnědým (téměř bílým) peřím (tři palce dlouhým) a měla tmavě stříbřité ocelové hroty. Tyto hroty šípů byly ostnaté, ozubené a tři palce dlouhé. Když Východňan vystřelil šíp, letěl 345 yardů od lukostřelce k cíli. Rozparek v zadní části jednopalcových šípů sloužil na to aby se šíp mohl použít i u Východňanské kuše. Černé toulce byly velké od dvanácti do třinácti palců, ve formě nerovnostranného trojúhelníku, a čtyři palce širokého.

Vzhled a hlas
Východňani měli pleť bledě žlutou, jejich obočí bylo husté a černé, měli černé knírky ve tvaru kozí bradky které pokryly celou oblast mezi nosem a ústy, byli vysocí sedm stop , měli tmavé barvy očí a krátké černé vlasy. Jejich oči byly protáhlé až šikmé,to přidávalo k jejich Orientálnímu vzhledu. Jejich hlas byl hluboký, s asijským přízvukem.
















Uniformy a štíty
Východní kultura byla na vysoké úrovni, a jejich kováři byli téměř tak pokročilý jako Gondorští. Rhun byla jednou z nejbohatších zemí v tomto světě a měl hory plné mědi a díky tomu měli peníze a čas na to udělat takové nádherné brnění. Rhunské brnění bylo udělané ze zlato-barevného železa, spolu s helmou; jeho dračí vzhled byl udělán proto, aby zastrašil nepřátele. Muži z Rhunu mohl také vyrábět malé kusy brnění tzv. „plátky“. Zlatoželezné brnění se skládalo z břišního plátu, chráničů třísel, hrudního plátu pro ochranu hrudníku a srdce, límec k tomu, aby plně chránil krk, nárameníky a a brnění na stehna a stehenní brnění válcovitého tvaru, a pláty na ruce prsty a palce. Byli velmi dobře chráněný, jedinou slabinou mohla být zadní část hlavy a zadní část trupu. Ale bojovali v těsných skupinách; proto nebyla záda téměř vůbec odhalena. Do šatstva, které Muži z Rhunu nosili patřily rukavice z červené kůže, černé kožené boty, tmavě červené kalhoty, tmavě červená tunika a košile s dlouhým rukávem, tmavě červený šátek na hlavu, a černá maska na obličej. Zkosená, zlatá helma z oceli byla nošená přes čepici a šátek (přivázaný na čepici), a zakrývala a líce a oči stráže, spolu s dvěma rohy a hřebenu na přední straně, připomínala bytosti podobné drakům, zastrašující nepřítele ještě než bitva začala. Muži z Rhunu nosili také svoje kmenové bohatství : zlato, bronz, stříbro, rubíny, a jiné drahé barevné ozdoby. Východňané také rádi nosili válečné trofeje, talismany vítězství jenž je inspirovaly k slávě, bohatství a síle. Zahnutý, pravoúhlý, od tří do čtyř stop velký vypouklý štít dělaný ze zlaté ocele, která byla obklopena tmavě hnědým čtvercem. Ten se tvořil železným držadlem které bylo za zlatou ocelí kulatý výčnělek obklopeným tvarem diamantu který byl obklopen čtvercem.Na něm byl tmavě červený kožený „řemínek“ na to aby, když si chtěl Východňan přivázat štít k předloktí kvůli boji požadující obě ruce. Jedním spíše pozoruhodným detailem na Rhunském brnění byl drak vyleptaný na jejich uniformy. Po pádu Saurona, Východňané stále bojovali proti Svobodným lidem, počínaje zaútočením na nově korunovaného Krále Elessara a Gondorské království.

Zde můžeš zanechat svůj komentář.

Jméno (*)
Email (Nebude zveřejněn) (*)
URL
Komentář