HARADŠTÍ

  Vložil/a: Entony  Do rubriky Národy Středozemě  19. srpna, 2010 | 6 003x prohlédnuto.


Článek byl převzat s laskavým svolením autora
ze serveru: Imladris-Roklinka

Haradští byli lidé z Haradu, také nazvaní Jižané.

Po mnoho let byli Haradští největším nepřítelem Gondoru. Několikrát napadli sever. Nakonec bili Gondorští schopni zastavit Harad, ačkoli ne napořád. Během války o Prsten byli Haradští spojenci Saurona. Byl to Haradský válečník, který zranil Faramira. V bitvě na Pelennorských Polích použili Haradští Olifanty, byli ohromnou hrozbou Rohirů, kteří přišli na pomoc lidem Minas Tirith.

Prostředí

Primitivní a divoký Harad žil v jednom z nejdrsnějších prostředí ve Středozemi. V zemi na jih od Gondoru kde slunce bylo nesnesitelné, žilo tam mnoho Haradských na velkých pláních v poušti. Kmeny Haradských měli kočovnou existenci, procházející se z jedné oázy do druhé kvůli pátrání po drahocenné vodě a jídle, tady však žili zlé stvůry. Ještě dále na jihu v Dálném Haradu se říká,že tam byly husté džungle, v kterých nalezali bambus – stejný materiál jaký užívali pro zbraně, obrněné jednotky, náčiní kuchyňské a stavební; v pouštních zemích Haradu bylo málo stromů, tak byl bambus používán místo dřeva. Extrémní bída, jako vedlejší věc jejich kočující existence, byla hlavním faktorem v jejich zalíbení k temnému Pánu Sauronovi, který jim nabídl bohatství a vodu.

Vojenské taktiky

V bitvě, řídili jejich olifanty na nepřátelská vojska, způsobující teror a paniku; na zmatené nepřátelé pak Haradští mrštili kopím a stříleli šípy dolů z krytého plátna rámu na vrcholu olifanta. Obvykle to bylo dost na to aby se jejich nepřítel obrátil na útěk.












Vedení

Haradští byly národ odchýlený mnoha kmeny, a jako takový byli ovládaný mnoha šéfy a válečníky, známý, v případě nutnosti, jak Haradští Králové. Málo jich bylo považováno za opravdové vůdce Haradských, a Sauron měl hlavní vlivu v Haradské historii. Ať tak či onak, vůdci jako Suladan, Pán Serpent , se příležitostně stávali prominentní v jejich historii, ačkoli byla zřídkakdy slyšet .

Pád Haradu

Většina Haradského obyvatelstva byla umístěna na Pelennorských Polích, během Bitvy o Pelennorská Pole v které Haradské síly nashromáždili vůbec největší sílu jakou kdy jejich země viděla, obsahující mnoho tisíce lidí, veškeré ozbrojení s příděmi, kopím či otěžemi olifantů, a byly poraženi armádou Rohanu. Haradu byl doslova vysát život a jeho hrozba ke Gondoru zmizela, a ve Čtvrtém Věku připadl Králi Elessarovi, stávajíc se jižní provincií Gondoru.

>>> Další informace o Haradu na Wikipedii <<<

Zde můžeš zanechat svůj komentář.

Jméno (*)
Email (Nebude zveřejněn) (*)
URL
Komentář