Oslava zničení Prstenu 2024

  Vložil/a: Jixipen  Do rubriky Akce, Naše akce, Oslava Zničení Prstenu  14. února, 2024 | 461x prohlédnuto.

Pozvánka na Oslavu zničení Prstenu 2024

Velevážení přátelé – lidé, hobiti, elfové, trpaslíci, enti, orlové, skřeti, Maiar, jakož i příslušníci ostatních výjimečných a pozoruhodných národů a nárůdků Středozemě (a Tome Bombadile, jakékoli je tvoje taxonomické zařazení)! Dostalo se mi té cti Vás pozvat na letošní Oslavu zničení Prstenu, která se koná:

Kdy?

12. dubna 2024, 18:30 – 14. dubna 2024, asi tak 12:00

Kde?

V prostorách Gondorského minstrelského lycea (pro suchary Gymnázium Jaroslava Seiferta, Praha 9, Vysočanské náměstí 500):
Gymnázium J. Seiferta, o.p.s. • Mapy.cz
Gymnázium Jaroslava Seiferta – Mapy Google

Zastávky MHD: Novovysočanská, Skloněná, v okolí fialová zóna (víkend 5 Kč/h, tj. 120 Kč/den)

Co tam? (Čti: „Program“)

Pátek

18:30 Sraz a registrace: V pátek od 18:30 je možno vstoupit do budovy, přivítat a seznámit se s ostatními a nechat se zaregistrovat u orgů.

20:00 Zahájení: Asi tak v 8 hodin se někdo ujme slavnostního oznámení, že oslava začíná, a snad přidá i nějaké praktické informace.

20:15 Lennonka – Bardské vystoupení: Patřičnou atmosféru vykouzlí výběr ze středozemských (a dalších) písní. A jestli se rádi přidáte, stáhněte si zpěvníček: https://tolkienisti.neocities.org/Zpěvník24I.pdf. A nezapomeňte si nástroje!

Původně ohlášené povídání spisovatelky Františky Vrbenské muselo být bohužel z vážných rodinných důvodů zrušeno.

Sobota

10:00 Jixipen – Historie dřeváren v ČR: Kladli jste si někdy otázku, jak se vyvíjely dřevárny v ČR? Odkud se vzaly? Jak vypadaly ty první? Poslechněte si vzpomínky přímého účastníka mnoha akcí od roku 1992.

11:30 Vilém Maršík – Antické technologie: Některé technologie jsou starší, než se nám zdá. Staří Římané používali sofistikované vodovodní a kanalizační sítě, podlahová topení, a beton, který se dodnes snažíme napodobit. A věděli jste, že již staří Řekové měli parní stroje či chodící roboty? Jen z parních strojů si udělali dekoraci a roboti jim servírovali víno a vodu. Mezi vynálezy starých Řeků patří i prodejní automat na svěcenou vodu a hydraulický budík.

13:00 Hostina: Již dvakrát zmíněná a zcela zásadní událost sobotního poledne. Právě ona totiž značí opravdový začátek jara, ať si astronomové říkají, co chtějí. 😃

Během hostiny a dále Alena Langrová – Mytologické příběhy: Zajímá vás mytologie? Pojďte se zaposlouchat do mytologických příběhů méně známých mytologií (ve hře je grónská, islandská a možná nějaká další podobná).

Pálení prstýnků: Zahrnuje výstup na nedaleký kopec (Horu Osudu), oheň, prstýnky z hořlavého materiálu a nezřídka i trochu odhodlání a vynalézavosti. Snad se nám ale spolu s prstýnky podaří spálit i všechno ostatní, co si nechceme přinést s sebou do nového jara. A to už za nějaké ty obtíže stojí, ne? (Na tmu čekat nebudeme, snad bude sluníčko.)

Volná zábava.

Během pátku i soboty

Tomáš Augustin K. – Deskové a karetní hry s tématikou Pána prstenů a Hobita: Sběratel nabízí k volnému hraní asi 10 položek ze své sbírky včetně příležitosti naučit se jejich pravidla.

Neděle

Balení, povídání, úklid, loučení, …

Kdybyste měli nápad na vlastní bod programu, neváhejte a ozvěte se na mail Jixipen (jana.syrovatkova se zavináčem na centrum.cz).

Jak?

Žádná slavnost se neobejde bez ochotného hostitele, který je připraven poskytnout své síně a zajistit střechu nad hlavou pro ty, kteří vážili dlouhou cestu – tedy, možná by to i šlo, ale bolela by mě z toho hlava ještě víc než teď.

Proto je důležité ujasnit si předem několik místních zvyků a mravů:

Především v prostorách budovy platí přísný zákaz kouření, alkoholu a jiných omamných látek!

Za druhé: Prostory nejsou přizpůsobeny pobytu šelem, ptactva, hlodavců a podobně. Proto platí zákaz vstupu zvířat do budovy. Na mluvící zvířata se samozřejmě nevztahuje, budou se však u vstupu muset prokázat… jak jinak, než tím, že promluví… Proto je dobré si předem rozmyslet, jestli tento požadavek nekoliduje s předem ustanovenými závazky, proroctvími, prokletími a tak podobně. 😃

Během obou dnů s námi budou i Mistři Gondorského minstrelského lycea (o.p.s.), které nám laskavě poskytuje prostory. Dbejte jejich pokynů a v případě, že by se něco rozbilo, zničilo nebo pokazilo, dejte neprodleně vědět některému z organizátorů.

Pokud jste se rozhodli přijít, oznamte nám to, prosím, co nejdříve na adrese spdpjrrt@seznam.cz

Do přihlášky napište jména a počet osob, ať předem víme, kolik nás bude.

Jídlo

V bezprostřední blízkosti školy je jedna asijská restaurace, jedno bistro s pizzou a kebabem, jedny lahůdky a dva obchody s potravinami.

Sobotní oběd se bude, jak je tradicí Jedinému zajisté libou, konat formou hostiny. Na tu je zapotřebí společnými silami zajistit nejen dostatek potravin, ale i dostatek prostředků k jejich servírování a sdílení co nejbezpečnějším způsobem!

A tedy: Spolu s příspěvky k hostině myslete i na vhodné nádobí nejen k servírování (tácy, mísy), ale také k (samo)obsluze (naběračky, lžíce, vidličky, lopatky). 😊

Zázemí

Budou nám k dispozici minimálně dvě školní třídy vybavené standardními lavicemi a židlemi.

S sebou

Příspěvek na pronájem prostor: Počítejte předběžně se 150 až 200 korunami na osobu v závislosti na počtu hostů. Pokud to pro Vás z jakéhokoli důvodu není možné, nijak se nestrachujte! Vaše společnost je nám dražší než hmotné statky. Proto se vždy snažíme, aby Vám byla akce přístupná bez ohledu na to, v jaké míře jste schopni přispět.

Přezůvky: Znečištění podlahy je zlo, kterému musíme rázně zamezit.

Věci na spaní: Karimatka nebo třeba nafukovací matrace, spacák/deka, polštářek, pyžamo, kartáček na zuby, oblíbený plyšák… Však to znáte. Kdybyste zapomněli, alespoň si buďte jisti, že kořeny Vás do zad tlačit nebudou, podlaha je docela rovná.

Jídlo na hostinu: Veteráni podobných akcí už si mnohdy vypěstovali takřka šestý smysl pro to, kolik přinést, takže následující rada platí pouze pro zcela zmatené nováčky: Zhruba v takovém množství, jaké byste snědli sami. Nebojte se ale, zbytky z hostiny zatím vždy měly život krátký a naplňující. 😃

Lampiony: Cesta k hoře Osudu (viz níže) se koná většinou za šera a proto si svítíme na cestu, abychom se nebáli.

Kostým: Pokud ho máte, jistě víte, jak dokáže obohatit atmosféru. Proto se rozhodně neváhejte dostavit v plášti, tunice, kytlici, špičatém klobouku, róbě, zbroji nebo klidně ve všem najednou. 😃

A co ____ ?

Možná jste se z této pozvánky nedozvěděli všechny informace, které potřebujete. Možná máte nějaké specifické požadavky nebo Vás naopak napadlo, že byste mohli s něčím pomoct. Neváhejte se nás zeptat! Ať už v komentářích ke článku na Tolkien.cz nebo na adrese spdpjrrt@seznam.cz.

Za přípravný tým

Istra, Honza, Jixipen a další

A ještě publicita!

Ano, dalším sdílením pozvánky pomůžete zvýšit publicitu události!

FB událost: https://fb.me/e/3zEXPvq08

Plakát A4 ve formátu PDF: https://tolkienisti.neocities.org/Oslava%20Znic%CC%8Ceni%CC%81%20prstenu.pdf

Další grafika pro vaše sociální sítě:

OZP 2024 - FB event cover OZP 2024 - Instastory
OZP 2024 - Facebook

Zde můžeš zanechat svůj komentář.

Jméno (*)
Email (Nebude zveřejněn) (*)
URL
Komentář