Blind Guardians

  Vložil/a: Irith  Do rubriky Hudba  11. října, 2018 | 2 019x prohlédnuto.

Že Silmarillion může být inspirací i pro metalovou hudbu? Ale jistě! Existuje hned několik metalových skupin, které hrají písně s tématikou Středozemě. Blind Guardians jsou pravděpodobně nejznámější z těchto skupin.

Blind Guardian je německá hudební skupina založená roku 1985 v západoněmeckém Krefeldu pod názvem Lucifer‘s Heritage. Své první album Battalions Of Fear vydali již pod nynějším jménem. To bylo inspirováno albem skupiny Fates Warning Awaken the Guardian.

https://www.discogs.com/artist/262577-Blind-Guardian

Stávající členové:    Hansi Kürsch (zpěv)

André Olbrich (kytary)

Marcus Siepen (kytary)

Frederik Ehmke (bicí)

 

Svou tvorbou spadá skupina do kombinace žánrů power a speed metalu, z kteréhož zařazení výrazně vybočuje svými „power ballads“, tedy akustickými písněmi se silnou melodií, výpravným textem a lehce mystickou stylizací (např. The Bard‘s Song, A Past and  Future Secret, Skalds and Shadows). Právě kvůli těmto písním se mezi fanoušky vžilo pro skupinu označení „The Bards“.

Často dochází k zapojení doprovodných vokálů a orchestrální aranže. Ve svých textech se skupina mnohdy inspiruje fantasy literaturou, mýty i bájnou historií.

 

Dosud vydaná alba:          Battalions of Fear (1988)

Follow the Blind (1989)

Tales from the Twilight World (1990)

Somewhere Far Beyond (1992)

Imaginations from the Other Side (1995)

Nightfall in Middle-Earth (1998)

A Night at the Opera (2002)

A Twist in the Myth (2006)

At the Edge of Time (2010)

Beyond the Red Mirror (2015)

 

Nyní už konečně k důvodu, proč se o Blind Guardian píše právě na této stránce, a sice k textům inspirovaným dílem J. R. R. Tolkiena. Tohoto tématu se skupina poprvé dotkla již ve svém debutovém albu, a to písněmi By the Gates of Moria a bonusovou Gandalf‘s Rebirth. Tato milá tradice pokračovala songy Lord of the Rings (Tales from the Twilight World), The Bard‘s Song – The Hobbit (Somewhere Far Beyond) a vyvrcholila albem Nightfall in Middle-Earth.

https://music.yandex.ru/album/46949/track/453249

 

Písně tohoto alba jsou inspirovány příběhy obsaženými v Tolkienově Silmarillionu. Pro zjednodušení by se dalo rozdělit na několik tematických celků: první vypráví o odchodu Noldor z Valinoru, druhý pak o jejich osudech v Beleriandu. Poslední část se věnuje příběhům lidí (především Berenovi a Lúthien a Húrinovým dětem).
Zajímavé je proložení písní mluvenými pasážemi uvádějícími a doplňujícími hudební část.

 

Myslím, že na téma Blind Guardian již bylo řečeno dosti. Nejlepší bude nechat teď promluvit samotnou skupinu. Přeji příjemný poslech.

 

https://www.youtube.com/watch?v=pG3u2TEdENQ&list=PLpSuFmBioWNHlL25rLGVFse_FOUu1BJZw

 

Tags: , , ,

Zde můžeš zanechat svůj komentář.

Jméno (*)
Email (Nebude zveřejněn) (*)
URL
Komentář