Hobití recepty z LOTRconu

  Vložil/a: Entony  Do rubriky Knížky, LOTRcon  28. července, 2008 | 8 267x prohlédnuto.


Nu, protože jsem to slíbil a protože byly opravdu moc dobré a protože jsem si konečně udělal čas o ně Bodlinku požádat, tak nyní můžu nahodit recepty na různé hobití pokrmy podávané na LOTRconu v rámci povídání o Hobitech.

Bodlinka je zkrátka skvělá kuchařka


Houby nakládané na sladko kyselo

Očištěné malé kloboučky hub povaříme v osolené vodě a scedíme.
Větší můžeme překrájet.
Naskládáme do sklenic,můžeme prokládat kroužky cibule.
Zalijeme nálevem a sterilujeme.
Jako příloha k masu nebo jen tak.


Houby se slaninou

Přiměřené množství surovin podle počtu strávníků

Slaninu nakrájenou na kostičky osmažíme na panvi a kostičky vyndáme.
Na zbylý tuk dáme nakrájené houby a dusíme.
Nakonec smícháme s osmaženou slaninou,dosolíme a jíme s chlebem.
( podle paní Červíkové z Blat)


Houby v těstíčku

Hlavičky bedel nebo žampionů(velké)
Těstíčko vytvoříme z mléka, vejce,soli a hladké mouky,obalujeme ve strouhance.
Smažíme na sádle nebo oleji.
Jíme s brambory, chlebem, bramborovou kaší.
Mně chutnají i bez přílohy.


Medové koláčky

15 dkg cukru
5 dkg másla
2 lžíce medu
1 celé vejce
1 lžíce jedlé sody

Tyto suroviny uvaříme dohromady nad parou.
Potom mícháme do zhoustnutí a po vychladnutí nalijeme do mísy, ve které máme 45 dkg hladké mouky.
Vypracované těsto vyválíme a vykrajujeme z něho kolečka
(lepší jsou malá, pečením se zvětší).
Na plech je dáváme dál od sebe,aby se nespekla.
Po vychladnutí spojujeme krémem.
Krém :
25 dkg másla
15 dkg cukru

utřeme do pěny,pak do toho přídáváme po částech uvařený a vychladlý pudink.
Pudink vaříme ve 3 dl vody.


Koláč

25dkg másla nebo Hery
55dkg polohrubé mouky( hladká + hrubá)
2 žloutky
4 kostky cukru
5 dkg droždí
1 lžička prášku do pečiva
1/4l kysané smetany

Vše smíchat do hladkého těsta a hned se může pracovat.
Je toho asi ½ kg.

Maková nádivka do koláče
1 hrnek máku
1 hrnek mléka
5 lžic cukru
skořice
½ vanilkového cukru
1 lžíce medu
citronová kůra
Vše se vaří asi 15 minut v mléce.


Polévka houbová s vajíčkem

4 hrnky vody, 3 hrsti čerstvých hub vaříme se solí a kmínem do měkka.
V mléce (1 hrneček) rozmícháme 1 žloutek se 2 lžícemi polohrubé mouky a nalijeme k houbám.
Usmažíme 1 vejce a zbylý bílek a vmícháme do polévky.


Slanej štrůdl

Vyválíš listový těsto.
V míse si smícháš Nivu (taková ta ve vaničce stačí jedna) s cihlou (stačí kolem 200 g i míň) a měkkým salámem (taky tak 200 g). Všechno nastrouhaný. Vyválený těsto pokladeš plátky anglický slaniny na to půlku této míchanice. Je ještě dobrý do toho přidat pár vlašských ořechů (nejlépe bez skořápek, ty jsou hůř stravitelný).

Zabalíš, potřeš rozšlehaným vajíčkem, upečeš v předehřátý troubě asi na 230 stupňů, dokud nezezlátne.

Vyndáš, necháš vystydnout a je nejlepší zbaštit ho ještě týž den. Druhý den už to není ono.


Šátečky s houbami

30 dkg hladké mouky
15dkg másla
2 vejce
5 lžic zakysané smetany
houby
1 malá cibule
sůl,pepř,olej

Z mouky, smetany, másla a jednoho vejce uděláme těsto, rozválíme a nakrájíme na čtverce.
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme houby a dusíme asi 10 minut, přidáme sůl, pepř, smetanu a promícháme.
Na každý čtvereček dáme lžičku náplně a rohy uprostřed spojíme.
Potřeme vejcem, popepříme a pečeme na vymazaném plechu.
Jíme teplé.


Těstoviny s houbami

Na těstoviny – 1 vejce,hrubá mouka,trochu vody
Vyválet placku, nechat trochu proschnout a pak nakrájet čtverečky, obdélníčky nebo proužky.
Těstoviny uvařit v osolené vařící vodě asi 10 minut,scedit a propláchnout.

Houby – na másle nebo sádle usmažíme nakrájenou cibulku,přidáme nakrájené houby, vydusíme vodu,osolíme a změklé houby vmícháme do nudlí.


Žampionová pomazánka

20 dkg žampionů
¼ kg tvarohu
5 lžic smetany
3 lžíce másla
10 dkg šunky nebo šunkového salámu

Žampiony vaříme ve slané vodě asi ¼ hodiny. Pak necháme okapat a vychladnout.
Utřeme máslo s tvarohem, přidáme smetanu, na drobné kostičky nakrájenou šunku a na malé kousky nakrájené houby.
Natíráme na chleba a zdobíme zeleninou.


Ještě přidávám pár receptu na pochutiny z medoviny které pocházejí z Falloniny přednášky o medovině.


Medovníčky
Na přípravu potřebujeme:
55 dkg hladké mouky, 40 dkg moučkového cukru, prášek do pečiva, lžička koření (skořice, hřebíček, nové koření), 3 lžíce tekutého medu, 5 vajec.
Vejce, cukr a med dobře ušleháme a po troškách vmícháme mouku s práškem do pečiva. Těsto necháme několik hodin odpočinout. Vykrajujeme různé tvary, pomažeme je rozšlehaným vejcem, ozdobíme půlkou ořechu nebo mandle a upečeme v mírnější troubě.


Ořechové perníčky
Na přípravu potřebujeme:
45 dkg hladké mouky, 10 dkg moučkového cukru, 6 dkg strouhaných oříšků, 2 vejce, 1 lžička mletého koření (skořice, anýz, hřebíček), 10 dkg tekutého medu.
Všechny přísady zpracujeme v těsto, rozválíme, vykrájíme tvary, dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech, potřeme vejcem a rychle upečeme v horké troubě.


Medová roláda
Na přípravu potřebujeme:
5 vajec, 10 dkg moučkového cukru, 10 dkg tekutého medu, 1 lžičky jedlé sody, 16 dkg hladké mouky.
Umícháme 4 žloutky, 1 celé vejce, cukr a med. Do směsi pak vmícháme sníh ze 4 bílků a mouku se sodou. Pečeme na papíru na plechu. Upečenou roládu stočíme, po vychladnutí ji rozvineme a naplníme libovolným krémem. Povrch buď pocukrujeme, nebo polijeme polevou.


Mramorová bábovka
Na přípravu potřebujeme:
45 dkg hrubé mouky, 20 dkg moučkového cukru, 12 dkg tekutého medu, 5 žloutků, 3 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 1/8 kg másla, sníh z 5 bílků, 1 litru mléka.
Utřeme máslo, žloutky, med, cukr. Přidáme mléko a ještě trochu našleháme. Do této hmoty přidáme střídavě mouku s práškem do pečiva a ušlehaný sníh. Třetinu těsta oddělíme a smícháme s kakaem. Do dobře vymaštěné a moukou vysypané formy nalijeme světlé těsto, pak tmavé. Pečeme v mírnější troubě. Upečenou bábovku vyklopíme a posypeme vanilkovým cukrem.


Jednoduchý a výborný recept na müsli
Na plech nalijeme asi 4 lžíce slunečnicového oleje a rozetřeme. Vsypeme obsah 1/2kg sáčku s ovesnými nebo jakýmikoli jinými vločkami (pohanka, pšenice, žito…). Na ně položíme či nakapeme (podle tuhosti medu) asi 2-3lľíce medu a vložíme do trouby vyhřáté na asi 175°C. Jakmile se med začne rozpouštět, vše důkladně promícháme a ze občasného míchání dopečeme do křupava. Po vychladnutí uložíme a jíme třeba namočené v bílém jogurtu s lžičkou medu, ovocem, ořechy, kokosem, sušeným či čerstvým ovocem…
Fantazii se meze nekladou. Ideální na snídaně na dovolenou – lehké a nekazí se!


Medová zmrzlina

Běžný názor, že invertního cukru – tedy i medu – nelze použít při výrobě zmrzliny proto, že by se nedala zmrazit a snadno by se roztékala a pod., není zcela pravdou. Připravuje se jako obvyklá zmrzlina, jen část cukru se nahradí medem. Výborné jsou všechny druhy ovocných zmrzlin a vanilková.


Medová šlehačka

K medové zmrzlině patří medová šlehačka. Připravuje se stejně, část cukru se nahradí medem. Za použití dobré smetany se ušlehá velmi snadno.

4 komentáře

King Magmor
 1 

Super a přidejte i skřetí, trpasličí nebo elfí recepty. :-)

14. dubna, 2018 v 13:23
King Magmor
 2 

Třeba recept na lembas.
Nebo na skřetí Jerky

14. dubna, 2018 v 13:24
Entony
 3 

Dobrej nápad :-) jestli dokážeme najít takové recepty tak přidáme :-)

15. dubna, 2018 v 00:14
 4 

Nestačí fotky!

31. ledna, 2019 v 15:11

Zde můžeš zanechat svůj komentář.

Jméno (*)
Email (Nebude zveřejněn) (*)
URL
Komentář