Pád Gondolinu

  Vložil/a: Irith  Do rubriky Knihy  11. dubna, 2018 | 3 388x prohlédnuto.

Vydavatelství HarperCollins oznámilo, že publikuje Tolkienův známý příběh Pád Gondolinu v samostatné knížce, jak již předtím učinilo s Berenem a Luthien. V díle budou otisknuty všechny verze příběhu, jak je našel a připravil k vydání Christopher Tolkien. Ilustracemi bude čtenáře doprovázet Alan Lee.

Pád Gondolinu, jeden ze „Tří hlavních příběhů Starších dnů“ (kam patří ještě Húrinovy děti a Beren a Luthien), byl první z příběhů Prvního věku, které Tolkien sepsal. Nejstarší rukopis pochází z roku 1917, oproti pozdějším verzím je zdaleka nejdelší a nejucelenější. Dalšího přepisu a zkrácení se příběh dočkal v letech 1926 a 1930, kdy ho Tolkien vsadil do konceptu již notně pozměněného Silmarillionu. V roce 1951 pak začal profesor pracovat na dalším, novém rozpracování příběhu, které ale ukončil ve chvíli, kdy Tuor nachází skryté město Gondolin. Text pak již nebyl nikdy dokončen.

Kniha bude obsahovat přehled všech existující verzí příběhu a čtenáři si tak budou moci porovnat, jak se děj vyvíjel a měnil. Pád Gondolinu bude vydán 30. srpna v Anglii. O českém překladu zatím není známo nic.

Tags: , , ,

1 komentář

Majkl
 1 

Snad se dočkáme překladu i Berena a Luthien.

5. května, 2018 v 19:09

Zde můžeš zanechat svůj komentář.

Jméno (*)
Email (Nebude zveřejněn) (*)
URL
Komentář