Hry od roku 2001

  Vložil/a: Irith  Do rubriky Deskové hry  20. června, 2017 | 4 672x prohlédnuto.

Přehoupli jsme se přes milénium a následují třetí, poslední článek o středozemských hrách od Tomáše Augustina Kukala.

Rok 2001 byl rokem přelomovým neboť v tomto roce vyšla spousta her inspirujících se filmem Pán prstenů, který téhož roku vznikl. Stejně tak tomu bylo i roky následující a proto zde nebude kompletní výčet her, co v roce 2001-2004 ale pouze výběr těch nejzajímavějších kusů.   V roce 2001 vyšla Der Herr der Ringe – Die Gefahrten (hra vyšla pouze Německy), jednalo se o postupovací herní plán s kostky a kartami.

The Search (Hledání) , jedná se o zajímavou deskovou hru, kterou bylo a možná je možné sehnat i u nás sem tam na aukcích. I když hra vyšla v roce 2001, tak má vlastní ilustrace a nevychází z filmu. Hra je pro dva hráče, kteří jsou zde hobiti (Frodo a Sam ) a snaží se objevit cestu k hoře Osudu. Není jasné, zda spolupracují proti hře a nebo jde o to, kdo bude u hory dříve a s jakým skóre, přičemž možné je i obojí. V každém případě se v krajině setkávají i s Glumem. Hra bohužel nevyšla v češtině.

The Hobbit: The Defeat of Smaug (Hobit obrana před Šmakem) je hra, která ač vyšla v roce 2001 tak nevychází z filmu a naopak je dějově z Hobita. Hráči zde postupují s figurkami ke Šmakovi a snaží se mu bránit.

O Senhor dos Aneis (do překladu z portugalštiny se radši nepouštím)- tato hra vycházející obrázky z filmu Pán prstenů vyšla v Brazílii. Jedná se o strategickou hru pro dva hráče. Ač je herní plán složen taky z hexů, tak ty zde mají spíš úlohu šachovnicových polí.

LOTR The Fellowship Card Game (Karetní hra Pána prstenů) – co jsem se dočetl tak v této podobě byla vydaná pouze v německé verzi. Jedná se o karetní hru i s žetony pro 2-4 hráče.

Pomalu se přehoupneme do roku 2002 i když někdy to poznat je poměrně těžké. Hry vydané v tomto roce jsou : The Confrontation ( Střetnutí) , zajímavá hra dvou hráčů, kde se střetává dobro se zlem přičemž každá postava má zde určité číslo ,které udává pravděpodobně sílu jednotky, která je schopná ničit ta čísla pod sebou…. Hra také myslím nevyšla v češtině.

V mnoha podobách vychází RISK Pán prstenů– tedy předělávka RISKu do světa Tolkienova. Hra je v pravidlech velmi podobná klasickému RISKu a je pro 2-4 hráče.

Stejně jako RISK vychází i šachy Pán prstenů ve stříbrném a zlatém provedení (zlato Sauron, stříbro Gondor a jeho spojenci), dále vychází i další šachové středozemské sady.

Kromě toho vycházelo i spousta různých balíčků karet s motivem Pána prstenů (zde ukázky dvou z nich)

Die Zwei Turme (Dvě věže)- zajímavá strategická hra pro dva, jak už název napovídá bojují zde proti sobě dvě věže (Minas Tirith nebo spíš Orthank? a Barad Dur). Hra je unikátní i tím, že jsou její součástí i celkem vysoké věže z papíru a spousta karet.

Další zajímavou hrou je Lord of the Rings: The Duel (Pán prstenů Duel) . Jde o hru pro dva hráče a jejím ústředním motivem je zde boj Gandalfa z Balrogem na Durinově můstku. Velmi krásné je zpracování hry, jejíž součástí je papírový víceúrovňový most a dvě dřevěné figurky. Ke hře se používá běžných útočných karet, ale také speciálních trikových karet, které má každá postava jiné. Hru lze i dnes běžně sehnat např. na Amazonu. Hra co vím nebyla vydána v české verzi.

Abych také zmínil nějaké hry, které se dostaly až k nám v České verzi: Pán Prstenů Společenstvo prstenu- Sada tří společenských her. Sada vychází svým vzhledem z filmu Pán prstenů společenstvo prstenů . Hra obsahuje 3 hry- Pexeso,Gandalfův kouzelný čtverec a Sarumanův kouzelný trojúhelník. Dvě poslední zmíněné jsou spíše hlavolamy.

Slova Středozemě – hráči s pomocí run (z nichž každá představuje písmeno) vytváří slova, hra se hraje s dřevěnými kostkami a hracím plánem. U nás vyšlo dokonce několik edic této deskové hry. Jestli vyšla hra přímo roku 2002 je spekulací….

Rok 2003 přinesl další hry inspirované filmem. Například: LOTR Top Trumps (což je speciální karetní hra): Fellowship of the Ring and The Two Towers , jedná se o karetní hru, ve které hraje dva a více hráčů ideálně tak 3-4. Karty mají na sobě uvedené různé parametry a podle těch se hraje.

Dále vyšla opět nějaká hra pro děti a jich rodiče, která se jmenuje Lord of the Rings Childrens Game (Pán prstenů dětská hra). Hráči hrající za hobity prochází krajinou Středozemi, kde se setkávají s různými nástrahami. Jde v podstatě o takovou komplikovanější postupovací hru.

Jako takovou zajímavost uvádím Lord of the Rings – Backgammon (Pán prstenů- Vrhcáby) , jde o předělávku Vrhcábů do vzhledu Pána prstenů.

Lord of the Rings Tradeable Miniatures Game, Combat Hex (Pán prstenů sběratelské miniatury- hra) Jedná se o menší figurky postav z Pána prstenů, se kterými se ještě s kostkami dá něco hrát. Stejně jako u sběratelských karetních her jsou zde základní startovací balíky a pak tak zvané boosterpacky neboli rozšiřující balíčky, které si hráč dokupuje k těm základním. Figurky bylo možné sehnat i u Nás.

Lord of the Rings: Battle of Destiny (Pán prstenů Osudová bitva) je velmi krásně graficky provedená hra pro 2-6 hráčů. Úkolem hráčů je zničit prsten. Hra má krásné hrací kameny a hrací plán tvoří soustředné kružnice. Obal vychází graficky z filmu Pán prstenů.

Lord of the Rings Monopoly – Bylo jen otázkou času, než vyjde i hra Monopoly v podobě Pána prstenů. Od základů se myslím moc neliší. Grafika opět vychází z filmu.

Mezi další hry inspirované filmem vydané tento rok můžeme dále zařadit. Lord of the Rings: Tri-Memo Game , což je v postatě pexeso akorát se zde hledají trojice.

Nové vydání RISKU Pán Prstenů s novými územími. Lord of the Rings Labyrinth (Pán prstenů Labyrint) je další předělávkou hry, tentokrát známého Labyrintu od firmy Ravensburger do Tolkienovského prostředí opět vycházející z filmu. Ve hře pro dva až 4 hráče jde o to postupně po číslech vytahávat z labyrintu postavy z Pána prstenů za které jsou pak určité body. Hra se dala sehnat i u nás v obchodech.

Lord of the Rings: Fellowship of the Ring; Impact Int – jedná se o sofistikovanější postupovací hru, která grafikou vychází z filmu. Obsahuje panáčky a různé doplňkové karty. Obdobná hra vyšla i ke Dvěma věžím.

No a už bychom mohli přejít k roku 2004 . Zde vyšla velmi podobná hra jaká je ta poslední z roku 2003. Lord of the Rings; Return of the King, Impact Int .akorát vychází ze třetího filmu.

Return of the King (Návrat krále) je také hra vycházející ze třetího dílu, jde tam o různé postupování do Mordoru a nad vším bdí velmi povedené oko Sauronovo.

V tomto roce vyšla také legenda mezi válečnými hrami War of the Ring (Válka o Prsten) jedná se o jednu z nejpropracovanějších a nejobsáhlejších her týkajících se Pána prstenů vůbec. Řekl bych že asi nejobsáhlejší a nejpropracovanější. Hra nevychází vzhledově z filmu, ale načasování jejího puštění na trh ke konci filmové série je zjevné, že cílí i na filmové fanoušky. Hra má plastové figurky, které si někteří nadšenci i barví (viz níže), krásný herní plán a spoustu herních možností. Časově bude určitě náročnější, prostě hra na celé odpoledne. Ke hře samozřejmě vycházela dále různá rozšíření a podobně.

Další předělávkou slavné hry do prostředí Pána prstenů je Lord of the Rings – Stratego: Trilogy Edition . Jak už je z názvu patrné jde o předělávku hry Stratego ( dvě armády-každý hráč má jednu s vyrovnanými možnostmi bojující proti sobě, každý kámen představuje vojáka o určité síle, čím vyšší síla tím dokáže likvidovat silnější nepřátelské jednotky).

Opět vycházejí i karty, Top Trumps, Lord of the Rings: Battle of Destiny , ale také třeba Domino ( viz obrázek)

Lord of the Rings Trival Pursuit je vědomostní hra, kde se hráči vhodným odpovídáním na otázky týkající se samozřejmě Pána prstenů přibližují k cíli.

No a abych představil i něco co vyšlo u Nás v češtině ( i když i pár výše zmíněných her se tu dalo koupit). Tak to je Pán prstenů Putování středozemí. Hra vychází především z filmov předlohy Pán prstenů Návrat krále a jde zde o to sestavit řadu kartiček od Hobitína do Mordoru (tedy Frodovo putování). Jde o to si především pozice karet na herním plánu zapamatovat a pak je vytahovat ve správném pořadí a mít samozřejmě štěstí a objevit tu první. Jako žolík zde slouží Stínovlas, kterého můžete použít mimo jakoukoli kartu.

A tím tedy přejdeme k roku 2005, kdy už skončila filmová série Pán prstenů a tedy i počet nově vycházejících her byl menší. Lord of the Rings Parchis– předělávka hry Parchis do prostředí Pána prstenů ze Španělska.

Battle of the Five Armies (Bitva pěti armád) hry tohoto názvu už tu v minulosti byly a tato je jim podobná tím, že se také odehrává v Bitvě pěti armád a že se jedná o válečnou strategii, ale komponenty jsou zde podstatně sofistikovanější.

A více už jsem nenašel, takže k roku 2006 tento rok vycházely především rozšíření a nové verze her a také hry počítačové, což se tohoto článku netýká, jediné co jsem našel, co vyšlo je Ringmaster (Pán prstenu), což je hra z Itálie podobná risku nebo diplomacii, po grafické stránce nic moc, ale hratelné to mohlo být dobře.

Kromě toho vyšla ještě v Čechách jedna velmi zajímavá hra z prostředí hobitů. Jmenuje se Hobiti a dočkala se následně i rozšíření Dlouhé svátky. Hra je námětem i kresbami dílem českých autorů. Ve hře jde o to nasbírat 50 bodů a stát se nejlepším hobitem. Hráč může pořádat různé události , kde se jí, pije, kouří ,nebo vykládat různé předměty, hrát škodící karty a podobně. Hra je poměrně komplexní a to i přesto, že se jedná spíše o zábavní kousek někam do party dobrých přátel a podobně. Hra se dočkala více vydání a i v současné době jí můžete koupit.

V dalších letech hry opět vycházely poskrovnu. V roce 2007 vyšlo jedno rozšíření a The Lord of the Rings Game , což je hra s herním plánem, ale zároveň částečně abstraktní a založená na kostkách a žetonech. Figurky nějak postupují po hracím plánu.

Další hrou která vyšla byl až v roce 2009 Middle Earth Quests , což je také velmi rozsáhlá a komplexní strategická hra ze Středozemě. Hra obsahuje velký herní plán a spoustu karet a žetonů, součástí jsou i plastové figurky. To už samozřejmě rozsahem hru určuje pro delší čas a pro náročnější hráče.

V roce 2010 vyšlo akorát sběratelské rozšíření ke hře War of the Ring (Válka o prsten) . V roce 2011 jsem pak neobjevil nic.

Více her zase vyšlo v roce 2012, což nejspíš souvisí s nástupem filmové trilogie Hobit. Jako první bych představil hru Lord of the Rings: Nazgul, což je hra, která naopak souvisí ještě s Pánem prstenů, jedná se o strategickou hru s více komponenty, která je rozsáhlejší i když zdaleka ne tak jako War of the Ring nebo Middle Earth Quests.

 

Další hrou co tento rok vyšla je Hobbit- karetní hra , Jedná se o poměrně svižnou štychovací hru, kde se utkává Šmak + Bolg s Bilbem + Thorinem + Gandalfem . Lepší je hra ve více hráčích, kde hráčí hrají týmově dobro a zlo a zároveň jsou zde všechny zmíněné postavy, v méně hráčích některé postavy vypadávají. Navíc při této variantě se hráči dokážou dobře domlouvat a spolupracovat a to činí hru zajímavější. Hra je malá a dá se tak snadno přenášet. I dnes ji lze koupit.

Další hrou, která tento rok vyšla je Pán prstenů karetní hra, jedná se o velkou hru, kterou tvoří především karty, ale i počítadla životů nebo žetony. Hra je zajímavá tím, že se jedná o kooperativní hru ( hráči hrají za dobro proti hře představované zlem). Ve hře se získávají na svojí stranu známé postavy a válečníci a ke hře existuje řada rozšíření (která jsou často ale jen v angličtině) z nichž vás některé zavedou i do období Hobita, mezi trpaslíky a podobně. Ve hře existují vlastní postavy, ale pak i spojenci a nepřátelé, jedná se ( což na karetní hry není až tolik obvyklé) o poměrně rozsáhlou hru s mnoha možnostmi. Což se samozřejmě negativně odráží na skutečnosti, že hra není na hraní zejména pro začátečníky vůbec snadná. Hra vyšla v češtině a je stále u nás dostupná.

Dále vyšlo vícero her s Tématikou Hobita, které právě graficky vycházejí z Jacksonovy trilogie Hobit. Hry většinou nedosahují nijak závratné kvality a jde spíš o to ještě na filmu něco vydělat , ale řekl bych že z toho vybočuje hra Hobit neočekávaná cesta, což je také jak už z názvu vyplývá hra k filmu ( první díl trilogie). Při zběžném pohledu se zdá, že se jedná o jednoduchou postupovací hru, ale vzhledem k tomu, že se musí trpaslíci a Bilbo držet pohromadě na cestě se objevují obludy a pohyb je řízen používáním karet pohybu, tak se jedná o zajímavou strategii, kde úspěch týmu závisí i na schopnosti se mezi hráči domluvit. Hra obsahuje kromě herního plánu a figurek také karty pohybu nepřátel a podobně.

Her k filmu vyšlo ještě více, ale myslím, že není třeba je moc představovat. Přejdeme tedy k roku 2013 Hobbit Tales from the Green Dragon (Příběhy hobitů od Zeleného draka), což je karetní hra ve které je úkolem za pomocí karet , které hráč zahraje vytvářet a povídat příběh (hra bude pravděpodobně na podobném principu jako Bylo nebylo)

V tomto roce se také objevuje LEGO hra jménem: LEGO: The Battle of Helms Deep, Lord of the Rings . Jedná se v postatě o strategickou obranu Helmova žlebu, ale provedenou v lego hávu. Někomu se to líbí a někomu ne (posuďte z obrázku sami). Hra je pro 2-4 hráče a protože vychází z filmové předlohy, tak se v Helmově žlebu mezi obránci najdou i elfové. Opět bych řekl, že legoher k Pánovi prstenů je určitě víc, ale tuto zde dávám na ukázku.

V roce 2013 se také objevuje hra Pán prstenů Bitva o Středozem, což je karetní hra, ve které si hráči sestavují vlastní společenstvo, které pak odráží útočící jednotky Mordoru. Hra má na filmech nezávislou poměrně grafiku lze jí u nás běžně sehnat v e-shopech a to za poměrně rozumnou cenu.

Bezpochyby toto není poslední hra, která vyšla, ale v posledních letech vycházela hlavně rozšíření ke hře Pán prstenů karetní hra a také různé hry inspirované graficky trilogií Hobit. Ale nemám informaci o ničem extra zásadním, co by vyšlo a tímto bych proto článek ukončil, máte-li nějaké typy jaké hry do článku přidat, tak určitě dejte vědět do komentářů a článek může být případně rozšířen.

Zde můžeš zanechat svůj komentář.

Jméno (*)
Email (Nebude zveřejněn) (*)
URL
Komentář