Deskové a karetní hry od roku 1980

  Vložil/a: Irith  Do rubriky Deskové hry  10. června, 2017 | 3 544x prohlédnuto.

Druhý díl povídání o hrách se Středozemskou tématikou od Tomáše Augustina Kukala.

Hry od roku 1980

V letech 1980 – 1982 nic nového nevyšlo ( akorát v roce 1982 nová edice hry Riddle of the Ring (Záhada prstenu)-to je ta s tím Númenorem ) Na hry byl pak bohatší rok 1983 kdy vyšly dvě a to: The Lonely Mountain (Osamělá hora) ,což je opět válečná strategie o které nejsou bohužel moc dostupné informace. Zajímavá je v tomto případě ilustrace na obalu hry ( vidíme, že si autor moc s věrohodností Tolkienovu dílu starost nedělal) najdeme zde dva hobity, ale i tajemnou postavu lučištníka, což může být např. Bard, ale také to může být Tranduil, či nějaký náhodný elf, ty co viděli Jacksonova Hobita mohou napadnout i takové postavy jako Legolas či Tauriel :D )

A také vyšlo The Fellowship of the Ring (Společenstvo prstenu) pravděpodobně je to také válečná strategie. Zajímavé je , že tato hra se dala (a možná ještě dá) koupit na e-bay. Přikládám obrázky z obou verzí hry. (První by měla být tou starší)

 

V roce 1984 vyšla válečná strategická hra Battle of Five Armies (Bitva pěti armád), jde o klasikou válečnou strategii s tím, že jsou zde opět papírové čtverečky představující vojáky. Na obalu zaujme velký obrázek Medděda bojujícího (pravděpodobně) o Thorinovo tělo. Herní plán má více různých terénů, které činí hru zajímavější .

 

Dále vyšla hra Middle Earth (Středozem) o které jsem však nedokázal zjistit nic bližšího.

Přesuňme se však do roku 1985 kdy vyšla Riddle of the Ring (Záhada prstenu) , podle rozdílných vydavatelství se zdá že shodný název (hra Riddle of the Ring z roku 1977) je pouze podobností ( i když třeba i herní plán je částečně podobný) a že se jedná o dvě samostatné hry. Tato hra je unikátní tím, že jí může hrát 2-8 hráčů. Ve hře se sice objevuje hexový herní plán, ale velmi pěkně propracovaný a navíc neslouží k bitvám, ale spíš k přesunu. Ke hře se používají níže zobrazené kroužky, které jsou jeden pro hráče.

Dále ještě v roce 1985 vyšla hra Tolkien Quest Books, což je v podstatě takový gamebook skládající se ze tří knih (tímto typem her se nezabývám navíc jsem o něm stejně moc informací nenašel). Další roky byly na nové hry chudé a kromě Middle Earth Books vyšlé v roce 1988 , což byl opět tříknihový gamebook, nevyšlo nic a nebo jsem to nenašel.

Tak tomu bylo až do roku 1991, kdy vyšla hra Lord of the Rings – Adventure Game (Pán prstenů-dobrodružná hra). Zde se jednalo o něco jako hru na hrdiny na podobném principu na jakém je DRD. Hráči si tedy sestaví pod vypravěčovým vedením postavu a s tou se pak vrhnou do nějakého příběhu, který jim vypráví vypravěč. Hra v této podobě obsahuje nějakou vypravěčskou a hráčskou příručku, kostky, figurky mapy a podobně.

A protože konečně už i u Nás se dostávají knihy Pána prstenů do určitého povědomí a navíc u Nás už proběhly důležité události uvolňující politickou scénu a Pán prstenů už politické reprezentaci nevadí, tak se tato hra stává první hrou, která u Nás vychází v češtině a to v nakladatelství Mladá Fronta v roce 1993. Hra je vydána pod názvem Pán prstenů dobrodružná hra. Ještě doplním, že design se od anglické verze neliší a na titulní straně je stále Eowyn při souboji s Černokněžným králem Angmaru. Hra byla přeložena Stanislavou Pošustovou. Hra se u nás dala celkem běžně sehnat ( i dnes ji lze občas koupit na nějakém aukčním serveru). Postupně ještě vyšla rozšíření Temnější než temno, Přes horstvo jež se v mlze pne.

Dále v roce 1993 vyšla německá hra Ringgeister (Prstenové přízraky). Hra má už jak můžete vidět poměrně moderní design. A jedná se zde o pohyby figurek po herním plánu, z nichž některé představují černé jezdce.

V roce 1995 pak vychází karetní hra Middle Earth Collectable Card Game, což je sběratelská karetní hra na obdobném principu jako Magic the gathering. Jde o to, že vychází velké množství různých karet s různými schopnostmi a účinky, hráči si nejprve koupí nějaký počáteční set a následně dokupují další doplňující balíčky a tvoří si originální herní balíčky se kterými pak hrají (válčí) proti sobě. Hra se hraje ve dvou hráčích. Karty se sbírají do sběratelských alb a jejich počet pak šplhá do tisíců, při hře se karty často balí, aby se nepoškodily. Hra byla poměrně podařeným kouskem, ale popularity MTG nikdy nedosáhla.

V roce 1997 pak vyšly hry –The Hobbit , Pelennor Fields (Pole Pelenoru), Battle of the Five Armies (Bitva pěti armád) , přičemž informace a obrázky mám akorát k té poslední, což je opět klasická válečná strategie s velkým herním plánem a množstvím vojáků vztahující se ke stejnojmenné události v Hobitovi. Hra vyšla v časopise Kaos a to pouze italsky.

V roce 1998 pak vyšlo Battle of the Five Armies (Bitva pěti armád) opět válečná strategie, ale lišící se od těch předchozích se stejným jménem (víc jsem toho k ní, ale nenašel) a pak jeden set tarotových karet Lord of the Rings – Oracle s přiloženou knihou a mapou Středozemě.

V roce 1999 vyšlo asi něco podobného pod jménem –Lord of the Rings Tarot Card and Game Deck, kdy už bylo asi možné si s tím i něco zahrát. (více jsem bohužel nedohledal).

V roce 2000 vychází Lord of the Rings (Pán prstenů) desková hra, jejímž autorem je Reiner Knizia. Hra vychází pouze v Německu a následně v USA. Ve hře se jedná o takové sofistikovanější postupování herním plánem. Herní materiál (plán, karty, figurky, předměty) je pěkně provedený . Hra má později dvě rozšíření a je vyrobena i ve vzácnější promoverzi, kterých byl vydán poměrně omezený počet kusů.

Tags: , , , ,

3 komentáře

HRAC
 1 

Chybí vám v seznamu Hobit, hra od Mladé fronty
http://www.zatrolene-hry.cz/spolecenska-hra/hobit-dobrodruzna-deskova-hra-1925/

České vydání mělo tuto krabici:
http://www.deskozrout.cz/uploads/dsk_images/img_02jWg46WEg8QOdSR4.jpeg

29. září, 2017 v 23:58
Entony
 2 

Děkujeme za doplnění, upřesnění :-)

2. října, 2017 v 00:59
Radek
 3 

České vydání hry Hobit mám doma,až budu mít volněji mohu ji nafotit a poslat Vám foto.

20. listopadu, 2017 v 20:29

Zde můžeš zanechat svůj komentář.

Jméno (*)
Email (Nebude zveřejněn) (*)
URL
Komentář