Deskové a karetní hry s tématikou Pána prstenů a Hobita 1970 – 1980

  Vložil/a: Irith  Do rubriky Deskové hry  23. dubna, 2017 | 4 467x prohlédnuto.

Článek pojednávající o deskových hrách podle své přednášky zpracoval a napsal nadšenec do deskovek Tomáš Augustin Kukal. Článek bude rozdělen do několika částí, protože záběr je opravdu velký.

Věděli jste, kolik a jakých druhů deskovek s tématikou Tolkienova světa kdy vzniklo?

V tomto článku bych Vás chtěl seznámit s deskovými a karetními hrami, které vychází a jsou inspirovány dílem J. R. R. Tolkiena a to téměř výlučně knižní trilogií Pán prstenů a knihou Hobit. Hry vycházejí nejen z knih, ale také z filmového zpracování oněch knih a to se všemi pozitivy a negativy, který tento přístup nabízí. Bohužel ( pro fanoušky deskových her) v Tolkienově díle nejsou žádné hry zmíněné (na rozdíl od alespoň vzdáleně podobných děl jakými jsou Letopisy Narnie-zde najdeme Šachy nebo od předpokládané heptalogie Píseň ledu a ohně-kde mají vlastní hry Cyvasse) a můžeme tedy jen spekulovat o tom, co mohli hrát v Gondolinu, zde měli určitě hodně času na hry, stejně tak v Roklince, na Númenoru a nebo třeba v Hobitíně.

Ještě než se podíváme na samotné hry, tak je dobré si připomenout, co jsou to vlastně ty deskové hry – to jsou takové hry, jejichž základním komponentem je hrací deska, mezi další komponenty patří figurky (někdy ve formě papírových destiček), kostky, karty, žetony a podobně. Klasickou deskovou hrou jsou třeba Šachy, Člověče nezlob se nebo Monopoly. No a karetní hry se pak vyznačují tím, že se skládají většinou pouze z balíčku karet, který může být případně doplněn nějakými žetony nebo kostkami…..

I když tento článek svým tématem říká něco jiného, tak bych krátce zmínil i dvě hry, které jsou inspirovány Silmarillionem, což je Silmarillion Locations bingo

a také karty francouzského typu (jak jsou tam srdce, káry, piky, kříže) Silmarillion deck, které mají ovšem obrázkové jen vyšší listy a nižší se musí vzít z nějaké jiné hry.

Nutno ještě podotknout, že tyto hry jsou vyrobeny jen amatérsky a nejedná se o žádnou profesionální výrobu.

No a teď už se podíváme na hry, které jsou inspirovány Pánem prstenů a Hobitem:

První hry vznikaly inspirovány pouze knižní předlohou Hobita. Určit,která hra byla úplně první není vůbec snadné. Hry totiž byly vydávány samozřejmě mimo ČR (takže obvykle v angličtině), byl jich malý počet a tedy se jich do dnešních dnů zachovalo hodně málo. Pravděpodobně první hrou byla Conquest of the Ring, která byla vydána v roce 1970. Pokud vezmeme v úvahu, že první vydání Hobita vyšlo v roce 1937, tak je to poměrně pozdě.Hra obsahovala hrací desku a čtyři figurky, na obalu si povšimněme dvou hobitů (kde je autoři hry přesně sebrali to nevím, Gluma a Gandalfa).

V roce 1971 pak vyšly dvě hry, v jejichž částech se také objevilo něco z Pána prstenů. První hrou byla hra Chainmail , jejíž varianta Chainmail Fantasy Variant se objevila v časopise Panzerfaust zroku 1974, kde byl nápad, jak pravidla této hry upravit na hru bitvy, kterou nacházíme v Hobitovi, tedy na Bitvu pěti armád. Druhou pak byla hra Dark Ages, ve které se objevují dva scénáře týkající se Tolkienova díla nazvané Rohirrim (Rohirové) a Siege of Gondor ( Vítězství Gondoru).

První hrou, která se samostatně věnuje ději Pána prstenů je Quest of the Magic Ring. Tato hra vyšla v roce 1973, z toho vidíme, že se zde prodleva mezi touto hrou a vydáním knihy (První díl Pána prstenů vyšel v roce 1954) rozhodně zkrátila. Hra už disponovala krásnými skleněnými hracími kameny (viz třetí obrázek). Z hlediska hratelnosti se jednalo o hru, kde se postupovalo k cíli, ale již celkem komplikovanou, což můžeme soudit z toho, že pravidla mají 8 stránek.

Další hra z prostředí Pána prstenů (konkrétně ze Dvou věží) se objevuje roku následujícího tedy 1974. Jedná se o hru Battle of Helm´s deep, kterou bychom přeložili do češtiny (ač samozřejmě v češtině nikdy nevyšla) jako Bitva o Helmův žleb (nutno podotknout, že zde se bojuje v podstatě až o vlastní pevnost a jiné boje-o brody např. se zde nevyskytují) . Hru vydalo nakladatelství Fact and Fantasy Games. Hra je postavená podobně jako jiné válečné strategie té doby na hracím plánu představovaném hexy (šestiúhelníkovitými buňkami), ze kterých je složen. Po těchto hexech se posouvají jednotky. Cíl i strategie obou hráčů byla jasná: Saruman- větší útočící armáda, Rohirové- menší bránící se armáda s lepšími válečníky. O vítězství rozhodovaly vítězné body, ale také to, že Sauron musí zvítězit před příchodem svítání. Hra se skládá z hracího plánu (viz. obrázek) a ze spousty jednotek vytištěných na tvrdém papíře. Pro zajímavost zde ještě uvedu, že se ve hře nevyskytují žádná kouzla, kromě výbušniny, kterou použil Saruman k poškození žlebové zdi.

Figurky z první edice hry

Figurky z druhé edice hry

 

 

Ve stejném roce pak vyšlo ještě jakési vydání hry Dungeons and Dragons, což je v podstatě předchůdce u nás známého Dračího doupěte, kde byla jedna z vypravěčských knih také věnována příběhům z pera J. R. R. Tolkiena, tentokrát se to týkalo, co jsem našel pouze Hobita.

 

Na hry byl pak bohatší rok 1975, ve kterém vyšlo her s tematikou Pána prstenů a Hobita hned pět. Nejvíce jich bylo na velmi podobném principu, jako již zmíněná hra Battle of Helm´s deep. Takže jen shrnu: nevyšly v češtině (proto jsou české názvy uvedené v závorkách pouze neoficiální), hexový herní plán a papírovavé postavičky, dva hráči jeden za světlou a jeden za temnou stranu bojují především strategií proti sobě. Mezi tyto hry patří tedy: The Siege of Minas Tirith (Obléhání Minas Tirith). Za zajímavé v této nepovažuji rozsah postav. Najdeme zde Gandalfa, Theodéna, nazguly, orly (kteří se však jak víme bitvy o Minas Tirith neúčastnili), ale i třeba kladivo Grond a nebo Saurona.

Siege of Barad-Dur- (obléhání Barad Dur) zde vidíme poněkud odfláknuté herní komponenty (jednalo se o levnější edici přiloženou pouze k časopisu)

Battle of the Five Armies (Bitva pěti armád)- s jednoduchou kreslenou grafikou

Two Towers (Dvě věže) – tato strategická hra je zajímavá tím, že je bitevním polem celá středozem, čehož můžeme usuzovat, že tato hra určitě byla velmi komplexní a bojovalo se dlouho. Výhodou pro nadšence je, že je zde zkombinováno více bojových jednotek (trpaslíci, hobiti, muži-Rohan + Gondor, enti, elfi a velitelé ).

Poslední z nich je pak Siege of Gondor (Obléhání Gondoru), ke které se mi však nepodařilo dohledat žádné obrázky.

 

Přesuňme se nyní do roku 1976. Zde vyšla nová verze hry Battle of the Five Armies (Bitva pěti armád)- s vylepšenou grafikou a pěknou ilustrací na obalu.

Dále vyšla i hra The Ringbearer (Nositel prstenu), která se ovšem skládá pouze z textu, takže se jedná opět o nějakou hru hlavně o povídání (asi podobnou DrD). Velmi zajímavou a komplexní hrou ( u které je však vydání roku 1976 nejisté a je možné, že vyšla až později a nebo jako celek vyšla až později), pak je v podstatě edice tří her The Games of Middle Earth (Hry ze Středozemě), která obsahuje hry War of the Ring (Válka o prsten), Gondor-Siege of Minas Tirith (Gondor-Obléhání Minas Tirith, Sauron– zde se jedná v podstatě o jedinou hru, která zasahuje svým dějem do Silmarilionu, neboť zde probíhá bitva na Dagorladu. Hra je opět stejného principu jako hry již zmíněné.

Další hrou, která v roce 1976 vyšla je hra, která je založením spíše pro děti je The Hobbit Game (Hra hobita), které je již klasikou deskovou hrou v tom smyslu, že má herní plán, kostky a figurky. Hráči postupují za Šmakem pro jeho poklad. Na cestě se nachází různé překážky, ale i dobrá místa hráčům pomáhají předměty.

Další hrou je pak Dragons An Adventure in Middle Earth ( Draci Dobrodružství ve Středozemi) která si sice půjčuje některé reálie z Pána prstenů, ale spíš se jedná o hru, která nemá se středozemí tolik společného. Minimálně děj je zde dost pomíchaný (což můžeme vidět z ilustrovaného obalu hry).

 

Mezi další hry z tohoto roku jmenujme (ke kterým s výjimkou té třetí nemám žádné pořádné obrázky materiálu): Wizards and Warriors (Čarodějové a válečníci), Middle Earth Wargame Rules (Středozemská pravidla válečných her) War of the Ring: The Game of Middle Earth (Bitva o prsten: Hra ze Středozemě). Což je poměrně zdařila kombinace válečných strategických her ( to jsou ty jako Bitva o Helmův žleb) s klasickými deskovkami s herním plánem.

Po velmi výživném roku 1976 přichází rok 1977, ve kterém vyšly ( dohledal jsem že vyšly) pouze 4 hry. Z nichž první je The Hobbit , což je první hra, která vychází z filmu, v tomto případě se jedná o kreslený film The Hobbit animated movie z roku 1977. Hra je koncipována spíše pro děti, jak je vidět z následujících ilustrací a jedná se o jakési vylepšené postupování s nástrahami.

 

 

 

Druhou je pak hra There and Back Again (Tam a zase zpátky) což je opět známá válečná strategie, která se tentokrát odehrává na poli, které je mapou Středozemě od Roklinky k Osamělé hoře a úkolem hráče hrajícího za společenstvo je provést tam a zase zpátky společenstvo. Hru je možné hrát buď jako solitérní hru (pak hraje pouze jeden hráč a nebo ve dvou, kde se druhý hráč ujímá vedení všech, kteří cestu společenstvu křížili (skřeti, vrci,pavouci, elfové a podobně).

Riddle of the Ring (Záhada prstenu) je další vojenská strategie z roku 1977. Zajímavé na ní je že vycházela ještě vícekrát a že na herním plánu najdeme Númenor.

Battle of the Ring (Bitva o prsten) opět se jedná o válečnou strategii, která přináší však jeden velmi zajímavý prvek a to boj tří stran, kterými jsou samozřejmě aliance dobra vedená Gondorem- jejich cílem je zničit prsten v Hoře osudu. Dále Sauron- dopravit prsten do Barad-Dur. No a pak také Saruman, který chce prsten získat sám a tedy ho dopravit do Železného pasu a nebo do Kraje, v obou případech, se ho, ale následně musí zmocnit. Jinak je vše víceméně podobné (hexový plán, papírové figurky)

No a nyní se již můžeme přesunou k roku 1987 kdy vzniká jediná (pak už vychází jen nová edice War of the Ring: The Game of Middle Earth) hra pro děti (výrobce uvádí 4-10 let) s námětem z Pána prstenů. Jmenuje se The Lord of the Rings Recall Game ( ve volném překladu Paměťová hra s Motivem z Pána prstenů). Jedná se v podstatě o trochu vylepšené Pexeso. Hra vychází z filmu The Lord of the Rings animated movie z roku 1978.

 

V roce 1979 vzniká také jen jedna hra a tou je Lord of the Rings Adventure Game (Pán prstenů dobrodružná hra) , která vychází taktéž grafikou z filmu The Lord of the Rings animated movie z roku 1978. Jedná se o propracovanější hru s různými strategickými možnostmi.

Tags: , , , , , ,

Zde můžeš zanechat svůj komentář.

Jméno (*)
Email (Nebude zveřejněn) (*)
URL
Komentář