Silmarillion bude!

  Vložil/a: Irith  Do rubriky Fan Filmy  1. dubna, 2017 | 10 690x prohlédnuto.

Na veřejnost pronikly nové informace o monumentálním projektu Petera Jacksona. Jak jistě víte, mezi čtenáři Tolkienova díla se od natočení Hobita diskutuje, zda se režisér pustí i do Silmarillionu. Mnozí byli přesvědčení že se tak stane a těšili se na to. Mnohem víc ale převládal odpor a znechucení. Přeci jen, přitom jak nekanonickou slátaninu dokázali filmaři udělat z Hobita (nemluvě o jeho rozdělení na tři díly) se dá asi jen těžko předpokládat, že k Silmarillionu bude filmový průmysl shovívavější. Kniha nepochybně skýtá nespočet zajímavých námětů, ale mnozí brali skoro za svatokrádež, pokusit se tak význačné Tolkienovo dílo převést na plátna. Nemluvě o náročnosti takového projektu. Kniha, vydaná až po profesorově smrti je vlastně jen jistou sbírkou nejpravděpodobnějších verzí příběhu. Větší rozpracovanosti (jakožto i dalších a dalších verzí) se sice čtenáři mohou dočkat v dalších Tolkienových vydaných dílech – například History of Middle-Earth či Unfinished Tales ale i přes to mnoho a mnoho příběhů zůstává nedodělaných. A pro scénaristy by tak byl opravdu oříšek sestavit alespoň trochu smysluplný film.

Christopher Tolkien se taktéž nechal několikrát slyšet že práva na film neprodá. Je znechucen úrovní Pána Prstenů i Hobita a nechce aby otcovo dílo bylo dále „poškozováno“ rukou ziskuchtivých filmařů. Nicméně zdá se, že Christopher před časem změnil názor. Svět totiž obletěla poněkud nečekaná zpráva. Silmarillion bude!

O přesném datu se diskutuje, nicméně  natáčení je již v plném proudu a zveřejněn byl i první trailer – ZDE. S přípravami na filmování se začalo zcela potichu a nenápadně – Peter Jackson si „své“ tajemství úspěchu hlídá více než dobře a tak máme jen pár dílčích informací. Točí se opět na Novém Zélandu, klasické Jacksonově lokaci.

Diskutuje se o rozdělení do několika dílů. Mimo klasické Quenta Silmarillion a Akallabeth i na jednotlivé příběhy – příběh Berena a Luthien, Útěk Noldor, Húrinovy děti a další. Zveřejněn je jen částečný trailer ukazující, že tato varianta bude správná – trailer na Útěk Noldor, možná první díl celého projektu – ZDE , nedávno byl také uveřejněn trailer na The Ruin of Beleriand – ZDE.

Šeptá se i o zpracování ve formě seriálu – stejně jako se jí dočkala oblíbená Hra o trůny.

Z hereckého obsazení víme jen pár dílčích informací. Skoro jistí jsou jen představitelé několika nejhlavnějších rolí.

Feanora si podle všech informací zahraje Tom Hiddleston, známý jako Loki v Marvelovských zpracováních komiksů. Jeho angažmá potvrdil i plakát, zveřejněný na twitteru.

Mezi fanoušky Marvelovských komiksů tato zpráva způsobila doslova bouři a začaly samozřejmě vznikat i nejrůznější fotomontáže a fanvidea. Na facebooku jste se například mohli podívat na srovnání obou postav – Feanora a Lokiho s poukázáním jak moc jsou si podobné.

V roli Túrina Turambara se dle http://www.thesilmarillionmovie.com/ představí Ben Barnes, který hrál Kaspiana ve druhém a třetím filmu Narnie. Vybrán byl údajně právě i díky své roli ve filmovém zpracování Narnie – přátelství mezi Tolkienem a Lewisem je legendární a Jackson se nechal slyšet, že chce do Silmarillionu obsadit alespoň jednoho herce z filmových zpracování Letopisů Narnie.

Největší očekávání a otazníky se ale vznáší nad dvojicí Berena a Luthien. Je známo že právě příběh o velké lásce mezi elfkou a smrtelníkem byl stěžejním bodem Tolkienova díla a je tedy jasné, že výběr herců bude velice důležitý.  Podle všech informací to vypadá, že role Barahirova syna Berena bude svěřena dosud nepříliš známému skotskému herci Samu Heuganovi, který se dosud představil jen v jediném filmu – Cizinka.

Role překrásné elfské dcery Luthien Tinúviel byla nabídnuta zřejmě Anne Hathaway známé třeba z Ďábel nosí Pradu. Herečka je nicméně poslední dobou dost pracovně vytížena a tak se diskutuje i o dalších možnostech.

Sir Ian McKellen se nechal již před časem slyšet, že Gandalfa si zahraje s velkou chutí znovu. Jak ale jistě víte, Gandalf se v Silmarillionu opravdu příliš neobjevuje. Že by další Jacksonova fikce? přidání Gandalfovy linky?

 Cate Blanchett přijala roli Galadriel a je tedy jisté, že jako jediná žena na Túně bude stát právě ona.

Jacksonův štáb ovšem vše střeží více než pečlivě a informací je tak jen velmi málo.

Tags: , ,

1 komentář

Entony
 1 

:-P nemám rád Apríl :-P

2. dubna, 2017 v 16:32

Zde můžeš zanechat svůj komentář.

Jméno (*)
Email (Nebude zveřejněn) (*)
URL
Komentář