Středozem v počítačových hrách

  Vložil/a: Irith  Do rubriky Počítačové hry  25. listopadu, 2016 | 3 697x prohlédnuto.

Počítačové hry jsou velkým hitem nejen dnešní doby. Dovolte mi, abych Vám tímto článkem představila prezentaci zpracovanou jedním z prvních „pařanů“ počítačových Středozemských her v Čechách. A vezmeme to pěkně chronologicky.

obrazek35

Jedna z prvních počítačových her a zároveň jedinou českou PP hrou je Belegost z roku 1989. Celá hra byla graficky velice primitivní, přitom ale dost náročná. Šlo o textovou hru, ve které jste psali na klávesnici pokyny, která pak hra vykonávala. Úkolem hry bylo najít kámen Alqualamír z vypleněného trpasličího města.

obrazek1

obrazek2

Australskou hrou z roku 1988 je War in Middle Earth. War in Middle Earth je velice zajímavá a vypracovaná hru, kdy jste mohli hrát za jednotlivé členy Společenstva a další postavy bílé strany a vaším úkolem bylo vyhrát Válku o Prsten. Ovšem nemuseli jste postupovat striktně podle příběhu knihy, mohli jste se sami rozhodnout, kde jaké bitvy vybojujete či kudy do Mordoru půjdete. Hra se překlikávala mezi mapou a jednotlivými členy Společenstva, takže jste mohli hrát za Froda a vzápětí se podívat, kam v tu chvíli míří Eomer se svými Rohanskými jezdci.

obrazek5

obrazek4

obrazek3

Poslední „starou hrou“ z devadesátých let je J.R.R. Tolkien’s Lord of the Rings vol.I. Jednalo se o RPG hru, tedy hru na hrdiny. Hra na první pohledu upoutá grafickým zpracováním hlavních hrdinů, které je úplně odlišné od známého vizuálního pojetí Jacksonových filmů.  Hráč ovládá Froda kdy družina následovala hrdinu a dělala, co udělal on. Hra kombinuje grafiku a popisný text. Jedná se jen o první díl knihy Společenstvo Prstenu, další hry na další díly měly vzniknout následovně, ale nikdy k tomu nedošlo. Boj je řešený poměrně jednoduše, ale zato se ve hře vyskytuje spousta zákoutí k prozkoumání, předmětů a artefaktů. Stejným názvem se jmenuje i hra z roku 1994 vytvořená pro herní konzoli Nintendo.

obrazek8

obrazek6

obrazek7

S nástupem filmů se na trhu objevily i hry inspirující se Jacksonovou podobou Středozemě – Two Towers a zejména Return of the King. Jednalo se o akční „mlátičku“ – úkolem bylo probít se nepřáteli a dokončit úroveň. Odměnou za dokončení úrovně jsou animované sekvence z filmu. Hrát můžete ve třech liniích a pro dokončení hry je nutné, abyste hráli všechny – cestu Sama a Froda, putování Aragorna, Gimliho a Legolase a pak Gandalfův příběh. Postavy si můžete vylepšovat, získávat zkušenosti a po skončení hry si třeba všechny levely a linie projít znovu, s jinými postavami.

obrazek9

obrazek11

obrazek10

 

Lord of the Rings Conquest je první hra, kde můžete hrát za temnou stranu a plnit mise pro Saurona. Opět se jedná o akční hru, ale oproti předchozí hře je výrazně propracovanější a nabízí řadu zajímavých scénářů, včetně bitevních scén z Helmova Žlebu nebo z Minas Tirith. Hra za Společenstvo probíhá jako obvykle, pokud se ovšem rozhodnete hrát za Temnou stranu, čeká vás dobývání Roklinky a Hobitína se závěrečným zabitím Gandalfa. Hra se dá hrát i ve více hráčích na jedné konzoli. Hra sklidila spíše negativní kritiku, ačkoliv podle názoru autora prezentace se jedná o jednu z nejpovedenějších herních adaptací Středozemě.

obrazek12

obrazek13

 

Strategická The Battle for Middle Earth nabízí úplně jiný herní zážitek, než dříve jmenované akční hry. Zabývá se bitvami a velením armád, dobýváním a bráněním území. Hra má dva díly. V prvním bojujete Válku o Prsten, ten druhý se zabývá spíše severem – Angmarem, Osamělou Horou či Temným hvozdem. Jedná se o jednu z prvních strategických her, které zdařile kombinují tažení s jednotkami i jednotlivými hrdiny. Opět můžete hrát za Světlou či Temnou stranu. Základní kampaň se víceméně drží příběhu, ale umožňuje alternativní postupy – Boromir například může přežít a zúčastnit se bitvy u Černé Brány Mordoru. V rámci volné mapy si hráč může vytvořit vlastního hrdinu – třeba Rohanského generála – a hrát s ním na mapě Středozemě zcela libovolně. Hra prošla rozšířením od samotných fanoušků, kteří vylepšili grafiku a zvětšili velikost mapy.

obrazek14

obrazek16

obrazek15

 

V roce 2007 vyšla kultovní hra Lord of the Rings online. Jedná se o masivní multiplayer hru na hrdiny, kterou hrají tisíce hráčů na jednom serveru najednou. Původně byla hra placená, ale dnes se dá stáhnout zdarma a placené jsou jen některé balíčky questů. Hra se pyšní úžasnou grafikou (skvělý Kraj, kupříkladu) úplně odlišnou od filmu. Svět hry je opravdu masivní i s některými neobvyklými lokacemi – Fornost, Angbad… Bohužel, co se týče nestvůr to tvůrci poněkud přehnali a některé stvůry jsou hodně v rozporu s kánonem – v močálech Vás třeba může napadnout obrovský mechový pavouk. Ve hře uplatníte i skvělý roleplaying. Potkat totiž můžete i jiné hráče a vaše postavy se pak k sobě chovají přesně tak, jak by se k sobě chovali doopravdy. Hráči také pořádají některé masové akce – trhy, srazy v hospodě a podobné věci. Můžete si tak třeba ve městě postavit stánek a prodávat vlastní vyrobené dýmky. Díky tomuto neobvyklému způsobu kooperace je hra opravdu ojedinělá a přináší zajímavý herní zážitek.

obrazek17

obrazek18

obrazek19

obrazek20

 

Od roku 2009 se začaly mezi hrami objevovat i fanouškovské předělávky. Mezi ně patří například Third Age  – The Total War. Jedná se o předělávku slavné strategické hry Medieval Total War. V této hře můžete ovládat celé armády, vymýšlet strategie a bojovat velkolepé bitvy s tisíci vojáků. Hrát nemusíte jen za klasické armády, ale třeba i za Rhun nebo Harad.

obrazek21

obrazek23

obrazek22

 

War in the North je hra z roku 2011, která se nezabývá klasickými postavami, ale bojujete za tři hrdiny – trpaslíka, hraničáře a elfku. Příběh se zabývá děním na Severu během Války o Prsten. Díky licenci se hra vizuálem drží filmu a v Roklince můžete kupříkladu potkat Společenstvo, i když Váš úkol je někde úplně jinde. Hrát můžete kooperativně po síti s dvěma dalšími přáteli, každý za jednu postavu, nebo si prostě jednoho hrdinu vyberete a zbylé dva bude hrát počítač. Jedná se o poměrně náročnou bojovou hru, zejména v pozdější fázi hry, kdy hráč neobstojí bez náročných bojových kombinací. Vylepšování postav je možné jen v omezené míře, hra je zaměřená hlavně o boj. A rozhodně to není nic pro nováčky.

obrazek24

obrazek25

obrazek26

obrazek28

obrazek27

Lego Lord of the Rings a Lego Hobbit jsou spíše dětské hry založené na LEGO grafice. Hry sázejí na humor a čerpají z využívání lego kostiček jako herní měny i herních prvků. Postavy lego panáčků jsou překvapivě dobře stylizované a nemůže se stát, že byste nepoznali, kdo je kdo. Obě hry jsou výborně navržené na opakované hraní, kterým si hráč může postupně odemykat další postavy s unikátními schopnostmi a dostat se tak do lokací, které byly při prvním hraní nedostupné. Postupně si tak hráč může odemknout přes sto postav v každé hře.  Autorku tohoto textu by ale celkem dosti zajímalo, jak na tohle dala (či nedala?) licenci TolkienSociety. (Odpověď autora prezentace: hry mají licenci od majitele práv na filmy – stejnou jako ostatní hry). Vzhledem k tomu, že Bombur tam zásadně mlátí skřety kuřecím stehýnkem… Hra je postavená na filmovém kánonu a s knihami (zvláště u Hobita) tedy příliš společného nemá.

obrazek29

obrazek30

obrazek32

obrazek31

 

Crusader Kings II – Middle Earth project je fanouškovskou adaptací strategické hry, původně zaměřené na historii středověké Evropy. Fanoušci jsou ale tvořiví a tak vyvinuli verzi pro Středozem. Na mapě si můžete vybrat národ a pak za něj hrajete – snažíte se dosáhnout co největšího území, budovat dynastii, uzavírat spojenectví, vybojovat bitvy a změnit historii. Vybrat si můžete jakoukoliv zemi v kterémkoliv historickém okamžiku. Pletichy, ztracení synové a získávání území, to všechno je tato strategická hra. Můžete tak v osobě Vladyky Kraje dobít pro malý národ celou Středozem či jako Gondorský kníže zadupat Saurona do země jednou pro vždy. Vytváří se i verze pro Silmarillion.

obrazek2

obrazek1

A zatím poslední hrou ze světa Středozemě je z roku 2014 jedinečná hra Shadow of Mordor. Hra se odehrává několik let před událostmi Války o Prsten v netradičním prostředí. Hrajete za nemrtvého Gondorského vojáka, jehož tělo „osídlil“ elfí přízrak a pomáhá mu v boji proti Sauronovým služebníkům v Mordoru. Díky elfově magické síle si může hráč podrobovat skřety a stavět tak svoje vlastní služebníky, které může úkolovat a využívat je v boji. Hra končí výbuchem Orodruiny a vytvořením Mordoru takového, jak ho známe teď. Hra je opravdu unikátní i ohlasem, který vzbudila – jen konspirační teorie o tom, kdo ten elfí přízrak vlastně je, probíhaly pěkně dlouho před samotným spuštěním hry. Hra také nabízí spoustu otázek a prostorů pro fanouškovskou tvorbu. Existuje i pokračování, ve kterém hrajete přímo za elfa a snažíte se porazit temného Saurona. Shadow of  Mordor je asi vůbec nejúspěšnější hrou z prostředí Středozemě a jednou z nejúspěšnějších her roku 2014 vůbec. Proto není divu, že se občas objevují zprávy o chystaném pokračování. To však zatím nebylo oficiálně oznámeno.

obrazek33

obrazek34

obrazek37

obrazek36

Prezentaci a podklady pro tento článek sestavil a dodal Keonax.

 

 

Zde můžeš zanechat svůj komentář.

Jméno (*)
Email (Nebude zveřejněn) (*)
URL
Komentář