Atlas Středozemě

  Vložil/a: Irith  Do rubriky Knížky  21. září, 2016 | 4 942x prohlédnuto.

Ač by tato stránka měla sloužit spíše k informování o novinkách ve Středozemi i mimo ni, několik týdnů (měsíců a možná i let) Vás teď ale budou více méně nepravidelně čekat články a recenze o dílech již několik let vytvořených a vydaných. Přeci jen, je až překvapivé jak málo lidí ví o nějaké sekundární tolkienovské literatuře, hudbě či výtvarnu ve všech možných podobách.

A o prvním, z mého osobního pohledu nejkvalitnějším ne-tolkienově díle o Středozemi pojednává tento článek. Představuji vám v našich končinách bohužel velmi málo známý a hlavně prakticky nedostupný Atlas Středozemě.

bez-nazvu

Americká kartografka, Karen Fonstadová vytvořili někdy na počátku osmdesátých let minulého století první Atlas Středozemě. Ten později upravila a doplnila a výsledkem je tato kniha: http://www.databazeknih.cz/knihy/atlas-stredozeme-85444 . Práce to musela být opravdu obdivuhodná, Atlas mapuje vývoj geografie Ardy od jejího počátku až do konce Třetího věku. Mimo to ale obsahuje i takové lahůdky jako vyznačení detailních cest všech hlavních postav v PP a Hobitovi, model Červíkova statku, mapu Dna Pytle a síní Nargothrondu a dalších a dalších věcí. Pro mě osobně asi byl největším šokem přepočet, kolik trvala cesta z Hobitína do Roklinky Bilbovi a kolik Frodovi. Frodo musel chudák jít asi třikrát tak rychle co Bilbo…

Jedinou nevýhodou Atlasu je snad jen dvoubarevnost map, ve kterých je kvůli tomu o trochu těžší orientace. Ale vynahrazuje to naprosto perfektní až puntičkářské zpracování kartografie Středozemě (například umístěním vesnice, o které se ví že byla ale neví se kde byla – stačí strávit hodiny a hodiny logickým odvozováním dopravního spojení, přírodních podmínek a lingvistického základu jména dané vsi…)

beleraind_2

Kniha obsahuje také předmluvu, v níž se stručně mluví o určování orientace takové mapy ve Středozemi (protože ne vždy byl sever nahoře) či nezanedbatelnému problému s placatostí a kulatostí.

Kromě barevnosti má kniha ještě jednu nevýhodu – v Čechách byla vydána (poprvé a tuším že naposledy) roku 1998 a kdo ji nekoupil tehdy… Je to zkrátka a dobře něco jako sběratelský unikát. Znám hodně lidí, co by za ni dalo opravdu hodně (nebo třeba takové, kteří měli podlý plán ukrást ji z městské knihovny), ale nezbývá než pátrat v antikvariátech. Díky jisté elfce a jejím prázdninám stráveným u skenu se ale dá pořídit i elektronická oskenovaná verze. Ovšem odkaz na ni i heslo pro její stažení se skrývá kdesi v útrobách blog.cz . Přeji příjemnou zábavu pro dlouhé zimní večery!

4485_2_big

Tags: , , , , , ,

3 komentáře

Lokýt
 1 

Když už tu na to přišla řeč…

Kdyby to někoho zajímalo, tak v PDF je celkem jednoduše k sehnání anglický originál atlasu (revidované vydání z 1991).

22. září, 2016 v 02:22
Entony
 2 

Pěkné :-), zatím jsem měl jen tu anglickou v pdf. A koukám ona nejmenovaná :-D elfka si hrála :-D doplnila do skenu furu obrázků :-)

22. září, 2016 v 14:31
Aegeri
 3 

Já si ji z městské půjčovala několikrát, ale tohle je knížka, kterou člověk zkrátka MUSÍ mít ve vlastní knihovně…. číhám a obcházím antikvariáty už několik let a doufám, že se na mě někdy usměje štěstí (stejně jako jsem číhala na české ilustrované vydání Hobita z roku 1991 od Odeonu – s grafickou úpravou a ilustracemi od Jiřího Šalamouna). Práci jisté nejmenované elfky si velmi cením :)

25. září, 2016 v 12:08

Zde můžeš zanechat svůj komentář.

Jméno (*)
Email (Nebude zveřejněn) (*)
URL
Komentář