The Lord of the Rings Project

  Vložil/a: Irith  Do rubriky Další  7. září, 2016 | 2 222x prohlédnuto.

Vás všechny, kdo se kdy snažili pátrat v pramenech, prolézat Tolkienovy knihy a dopisy a dávat dohromady kompletní rodinné stromy, počítat statistiky či se snažit vyznat v Tolkienových mapách a pohybech světadílů, určitě potěší stránka LOTR Project.

Jedná se o fanouškovský interaktivní projekt, snažící se přehledně zmapovat některé jevy, vyskytující se v profesorových knihách.

V sekci Mapa, naleznete interaktivní mapu Středozemě a Beleriandu. Mapu si můžete přibližovat a oddalovat, hýbat s ní a vyhledávat v ní konkrétní pojmy. Na mapě se také zobrazují popisky ke konkrétním místům (jednak k významným událostem a pak také přírodním útvarům samotným). O těch se pak můžete dozvědět více při rozkliknutí odkazu na TolkienGateway. V menu vpravo se dále dá nastavit zobrazení časové osy, hledání konkrétního místa a dokonce si můžete najít i trasu putování jednotlivých postav z Tolkienových děl.

Sekce Timeline obsahuje interaktivní časovou osu s vyznačenými důležitými body v mapě.

Ve Statistikách naleznete nejrůznější výpočty a zajímavá měření. Věděli jste, že co do počtu dětí absolutně vedou hobiti a jediný ne-hobit který se vešel mezi první pětici byl Feanor se sedmi syny? A že žen se v celém Tolkienově díle nevyskytuje ani 20%?

Nápis Blog skrývá stránky o všem možném i nemožném. Teoretickými články o knihách počínaje a výzkumem hobitího mozku konče. Tuto část doporučuji prohlédnout opravdu pořádně. Nalézt zde můžete zajímavé nové teorie (třeba o životních datech hobitů) i užitečné věci do každodenního života (pět Středozemských přání k Valentýnu a Periodickou tabulku postav z Tolkienových děl).

Pod More – tedy Dalšími naleznete nejrůznější stránky. Seznamy všech Tolkienových postav i s rodokmeny, statistiky výskytů jednotlivých slov v Tolkienových dílech, nebo třeba i výzkum toho, jak se lidé u kterých kapitol v jakých knihách cítili a která kniha je tak nejvřelejší a která nejméně.

No a zapomínat nemůžeme ani na obrovský rodokmen se všemi Tolkienovými postavami, který můžete posouvat a zobrazovat informace i rodinné vazby jednotlivých postav.

Celý projekt je absolutně nekomerční, založený na bázi dobrovolných příspěvků a hromady fanouškovské práce.

Adresa: http://lotrproject.com/

Stránka se neustále vyvíjí, takže není vyloučeno, že se brzy objeví nějaké další články či komponenty.

Zde můžeš zanechat svůj komentář.

Jméno (*)
Email (Nebude zveřejněn) (*)
URL
Komentář