Materiály z přednášek na OZP

  Vložil/a: Entony  Do rubriky Oslava Zničení Prstenu  2. dubna, 2015 | 3 139x prohlédnuto.

Podklady nebo doplňky vyžádané i nevyžádané z přednášek na OZP, zveřejněné na Facebooku. :-)

SÚRENDIL (Máša): KONCERT
Bardka Súrendil vám opět zahraje svůj repertoár středozemských písní, a tentokrát se podíváme na sbírku skotských balad a zkusíme přijít na to, přičiněním kterého z Melkorových sluhů se do našeho věku povětšinou zachovaly jen chmurné, incestní a nepřístojné songy.

…a pro všechny, co přežili folkloristický úvod (přednášky) zde ukázky:

jedna ze starších verzí staré písně o trudném elfím bardovi a Celebrían. Doporučuji si proklikat i verzi Jean Ritchie, od které jsem zapomněla /to byly ono!/ zazpívat strašlivý příběh dochovaný patrně farmáři z okolí Mohylových Vršků:


LERIN: “JAK BÝT FEJKOVATĚJŠÍ NEŽ FEJK”
O tom, jak se kreslí dřevo a maluje mramor, že v kuchyni zvládnete vyrobit želvovinu (na pohled k nerozeznání od pravé) a že pozlatit strop ve vaší královské komnatě můžete hravě sami. Povídání o patinách, starých i nových technologiích a zlatých jablkách. Historické recepty a zjednodušené návody. Okolí nebude pochybovat, že ta vaše plastová bouchačka je z mosazi a mahagonu a že tahle magická hůl má vážně pár století!

Těm, kdo měli zájem o webové adresy z přednášky:
Grac: http://www.grac.cz/ – pozlacovačské potřeby: plátkové kovy, lepicí média (pozlacovačské mléko, mixtion), klihy, křídy
Chevas: http://chevas.cz/ – restaurátorské potřeby: mořidla a přírodní pryskyřice (doporučuju je hlídat a pokud možno domluvit osobní odběr zboží; na druhou stranu mají výborný sortiment všech možných druhů barev na ledascos)
Obchody s kamennou prodejnou v Praze:
Zlatá loď: http://www.zlatalod.cz/ – asi nejdražší v Praze, nicméně tam mají téměř všechno; plátkové kovy, pokládací mléko, olejové i akrylové barvy… Navíc jsou v centru a otevřeno mají i v sobotu
Altamira: http://www.vytvarnepotreby.cz/ – akryl, olej, všechny možné barvy, plátkové kovy
Market Art: http://www.marketart.cz – další z obchodů s hobby/ uměleckými potřebami; mé rpk staré informace tvrdí něco o nižších cenách, než v předchozích dvou obchodech; a pokud vás chytilo origami, vedle je speciální obchod s různými papíry.
Obchody typu Obi, Bauhaus a spol. určitě každý zná


NERION: “NEOBVYKLÉ PODOBY STŘEDOZEMĚ V UMĚNÍ”
Ilustrace Teda Nasmithe, Alana Lee nebo Johna Howea znají všichni. Řadě čtenářů formovaly právě jejich kresby či malby podobu Tolkienova světa. Ale umělců vtělujících Středozem do obrazů jsou na světě možná tisíce. Rád bych vám představil několik takových, jejichž dílo je v poli vizualizace fantasy neobvyklou květinou mezi jednotvárným obilím. A někteří jsou i českého původu!

Obrázky z mojí přednášky o ilustracích + můj tahákový text s odkazy a tak:
http://uloz.to/xmJfg6V5/prednaska-netradicni-zobrazeni-stredozeme-zip
+ Nerionovy kresby:
http://crimson-galley.deviantart.com/

Zde můžeš zanechat svůj komentář.

Jméno (*)
Email (Nebude zveřejněn) (*)
URL
Komentář