Válka Hněvu

  Vložil/a: Entony  Do rubriky Velké Bitvy Středozemě  2. dubna, 2015 | 3 694x prohlédnuto.


Článek byl převzat s laskavým svolením autora
ze serveru: Imladris-Roklinka




Válka hněvu
Válka Hněvu
Konflikt: Válka o Klenoty (Šestá Bitva Beleriandu)
Datum: První Věk 545 – 587
Místo: Beleriand
Výsledek:Absolutní vítězství Valar, Potopení Beleriandu pod hladinu moře, vyhoštění Morgotha z Ardy do vnějšího vesmíru.
Bojující strany

Armáda Valar, Vanyar a Eärendil.

Morgoth a jeho služebníci. Skřetí vojska, Balrogové a Draci.

Velitelé
  • Eärendil
  • Finarfin
  • Eönwë
  • Thorondor
  • Morgoth
  • Sauron
  • Ancalagon †
Síla

Neznámé, pravděpodobně stovky tisíc, včetně Valar a Maiar.

„Nespočetné“ Včetně Balrogů a Draků.

Ztráty

Těžké.

Prakticky Zničeny, přežilo jen několik uprchlíků.

Váka hněvu neboli Velká Bitva byla poslední bitvou proti Morgothovy a ukončila První Věk.
Byla také největší bitvou jaká byla kdy ve Středozemi vybojována.

Během 500 let Prvního Věku Morgoth zcela ovládl Středozem. Elfové buď padli nebo byli spolu s lidmi zotročeni v hlubinách Angbandu.
Po dobití Gondolinu byli téměř všichni významní Noldor zabiti. Jen hrstka které se dostalo ochrany Ulma pána vod unikla. Mezi nimi byl i námořník Eärendil, první ze smrtelných lidí kterému se podařilo doplout do Valinoru díky Silmarilu jejž nesl.
Eärendil prosil Valar o slitována a záchranu zotročených Elfů a Lidí ve Středozemi a jejich osvobození z pod Morgothovy tyranie.

Valar byli dojati Eärendilovými prosbami a slitovali se. Spolu s Vanyar a Noldor se přeplavily na Lodích Teleri do Středozemě. Samotní Teleri se však války nezúčastnili neboť měli stále v paměti vraždění rodných.
Armáda Valar prošla skrz celý Beleriand a setkala se s Morgothovými silami na pláních Anfauglith.

Moc kterou proti sobě uvolnili válčící strany byla tak nesmírná že rozbila a do vln oceánu potopila velkou část kontinentu. Pod mocí Valar se chvěli samotné hory a celý sever Beleriandu zachvátili plameny strašlivé války.
V průběhu čtyř desetiletí krutých bojů byli Morgothovy síly vrženy zpět k Angbandu a postupně zničeny. Balrogové byli vyhubeni a snad jen několik se zachránilo když uprchli z bitvy a skryli se u samých kořenů hor. Armády skřetů shořeli v bitvách stejně snadno jak otep slámy v zuřícím požáru.
Zatímco 3 domy Edain (Lidí) bojovali po boku Valar, mnoho dalších lidí se postavilo po boku Morgotha a zahynuli v boji.
Když se zdálo že se válka chýlí ke konci a Morgoth cítil blížící se porážku, vypustil svou nejstrašnější a do té dob neviděnou zbraň, okřídlené draky z Angbandu.
Valar byli jejich mocí a zkázou kterou šířili zaskočeni, museli ustoupit na všech frontách.
Vůdce draků byl Ancalagon Černý, největší a nejsilnější drak v historii Ardy, zkáza kterou on a jeho draci způsobili, byla nepředstavitelná.

V době kdy se situace pro Valar stávala neudržitelná konečně dorazil do boje Eärendil na své nebeské lodi Vingilot spolu s velkými hejna ptáků a zvláště orlů aby se utkal s dračí armádou.
Eärendil dlouho bojoval s Ancalagonem ale nakonec jej porazil. Když dračí tělo při svém pádu pobořilo věže Thangorodrimu poklesla morálka Morgothových vojsk a Valar se podařilo postupně dobít zpět Beleriand a přitom zničit i většinu draků.
Brzy jediným místem které zůstalo pod Morgothovou nadvládou byl samotný Angband.

Morgoth se skryl do nejhlubších sklepení své pevnosti kde byl však nakonec chycen a Tulkasem (nejlepším bojovníkem Valar) sražen k zemi a spoután řetězem Angainor který kdysi ukoval Aulë pravě k tomu aby byl schopen udržet i Morgotha.
Dva Silmarili které Morgoth měl ve své moci mu byli odebrány a svěřeny Eönwëmu (Maya) aby je strážil. (Jemu je později ukradli Maedhros a Maglor).
Nakonec Valar hodili Morgotha dveřmi noci za zeď světa do bezčasové prázdnoty kde zůstane až do poslední bitvy a Dne zkázy. Teprve pak bude zcela zničen.

Následky války byli děsivé, většina zemí na na západ od Ered Luin, stejně jako velká část centrální části hor, byla zničena a klesla pod hladinu oceánu. Dvě velká Trpasličí města Nogrod a Belegost byly také zničeny a jejich obyvatelé museli uprchnout. Většina Elfů odešla na západ ale menší část zůstala ve Středozemi a usídlila se na východě.
Valar také vyzvedli na hladinu v západním oceánu ostrov Jménem Númenor jež se stal domovem Edain.
Morgothovo zničení také nebylo úplné neboť jeho služebník Sauron přežil a vzdal se na milost Valar, kterým později utekl a ukryl se v hloubce Středozemě kde později znovu nabyl svou sílu a řídil se vůlí svého pána Morgotha.

Hrozné následky války hněvu kdy došlo k úplnému zničení části kontinentu přesvědčil Valar že již nikdy nesmí přímo svou mocí zasáhnout ve Středozemi. V důsledku tohoto rozhodnutí Sauron nabyl své plné moci a stal se strašlivým soupeřem svobodných národů Středozemě po celé dva následující věky.
Valar nebyli vševědoucí a scházeli jim buď znalosti nebo síla nalézt každého z uprchlých služebníků Morgothových a tak se stalo že spolu se Sauronem přežili ve Středozemi i další tvorové jež bojovali na straně Morgotha.

>>> Šestá a poslední Bitva o Beleriand na Wikipedii <<<


Válka Hněvu
Zdroj Mapy: http://www.thewhitetree.org/forum/viewtopic.php?t=4921

Zde můžeš zanechat svůj komentář.

Jméno (*)
Email (Nebude zveřejněn) (*)
URL
Komentář