Dagor Bragollach

  Vložil/a: Entony  Do rubriky Velké Bitvy Středozemě  2. dubna, 2015 | 3 620x prohlédnuto.


Článek byl převzat s laskavým svolením autora
ze serveru: Imladris-Roklinka




Dagor Bragollach
Dagor Bragollach
Konflikt: Válká o Klenoty
Datum: 455 První Věk
Místo: Sever Beleriand / Anfauglith
Výsledek: Morgothovo vítězství, rozbití obležení Angbandu, zničení Dorthonionu, ztráta klíčových pevností a přechodů
Bojující strany
Noldor, Edain (zvláště Dům Bëorův)

Skřetí armády, Glaurung, Gothmog

Velitelé
  • Fingolfin†
  • Maedhros
  • Angrod†
  • Aegnor†
  • Finrod
  • Bregolas†
  • Barahir
  • Hador Lórindol†
  • Morgoth
  • Gothmog
  • Glaurung
Síla

Síly obléhající Angband, posádky několika pevností včetně Himringu, Barad Eithelu, Nargothrondu a Tol Sirionu, lidé z Domu Bëorova a Dor-lóminu

30,000-40,000 Elfů a 20,000-25,000 Edain

250,000 Skřetů, Balrogové, Obři, další stvůry
Ztráty
Těžké pro Elfy i Lidi, včetně zničení Domu Bëorova.

Neznámé, ale pravděpodobně menší.

Dagor Bragollach (Bitva Náhlého plamene) byla čtvrtou bitvou o Beleriand.

Bitva začala když Morgoth prolomil Obležení Angbandu, které trvalo čtyři sta let. V zimní noci, Morgoth překročil plamené řeky, (Řeky lávy vychrlené sopkami v Železných horách) pohlcující Ard-galen, který byl přejmenován na Anfauglith. Mnoho Elfů zahynulo ohněm a kouřem když utíkali před plamennou potopou. Morgothovi armády Balrogů a Skřetů, vedené Glaurungem, prvním z Urulóki (Elfí jméno pro Ohnivé Draky) , vtrhli na pahorkatiny Dorthonionu, a zabily tam Angroda a Aegnora.
Maglorovi jezdci uhořeli zaživa na pláni Lothlannu a Maglor’s Gap byla dobita. Tak získal Morgoth přístup do Beleriandu.
Maglor ustupoval s těžkými ztrátami k Himringu, aby pomohl bránit město Maedhrosovi.

Průsmik Aglon také padl pod náporem temného pána a Celegorm a Curufin uprchli na do Nargothrondu. Morgothovi Skřeti se dostali do lesů v Mount Reriru, a obešli Jezero Helevorn.
Caranthir prchl do Amon Ereb, kde on a Amrod opevnili, a pomalu začali vytlačovat skřety z východního Beleriandu, zatímco Maglor a Maedhros drželi severní hranici.

Minas Tirith u Ústí Sirionu na západě, bránil Orodreth, Orodrethův bratr a Pán Finrod Felagund který přišel ze severu, z Nargothrondu s velkou armádou. I tak, byli přepadení velkou armádou Morgothových sil ve Fen Serechu. Noldor zjistili že upadli do léčky a Finrod by mohl padnout v bitvě nebýt Barahira který přispěchal z Dorthonionu a zachránil jej.

Finrod a jeho lid uprchl na jih k Nargothrondu, zatímco Barahir pokračoval v obraně Dorthonionu. Také pevnosti v horách Ered Wethrin (Hory stínů) u Hithlumu vydrželi útok.

Tak se stalo že Obležení Angbandu bylo rozbito, synové Fëanorovi rozehnáni a síli Morgothovy se na severu potulovaly jak se jim zlíbilo.

Tehdy Fingolfin, Velekrál Noldor, zdrcený ztrátami svého lidu, vyjel aby vyzval Morgotha k boji muže proti muži. Před branami Angbandu nastal veliký souboj. Fingolfinův meč, Ringil, zranil Morgotha sedmkrát ale nakonec byl velekrál Noldor sražen Morgothovým kladivem Grondem, a zahynul.

>>> Čtvrtá Bitva o Beleriand na Wikipedii <<<


Dagor Bragollach
Zdroj Mapy: http://www.thewhitetree.org/forum/viewtopic.php?t=4921

Zde můžeš zanechat svůj komentář.

Jméno (*)
Email (Nebude zveřejněn) (*)
URL
Komentář