Dagor Aglareb

  Vložil/a: Entony  Do rubriky Velké Bitvy Středozemě  2. dubna, 2015 | 4 899x prohlédnuto.


Článek byl převzat s laskavým svolením autora
ze serveru: Imladris-Roklinka




Dagor Aglareb
Konflikt: Války Beleriandu
Datum: 75 První Věk
Místo: Beleriand
Výsledek: Úplné vítězství Noldor
Bojující strany
Noldorské armády z Hithlumu, Himringu, Nargothrondu, a jinde z Beleriandu
Morgothovy armády z Angbandu
Velite
  • Fingolfin
  • Maedhros
  • Finrod
  • Turgon
  • Angrod
  • Aegnor
  • Morgoth
Síla
Noldorinské armády
40,000 – 50,000
Více jak 100,000 Skřetů a dalších nestvůr
Ztráty
Malé
2,000

Prakticky všichni

Dagor Aglareb byla třetí bitva Válek o Beleriand, také známá jako Slavná Bitva.
Po Dagor-nuin-Giliath Noldor v Beleriandu nevyužili příležitosti ihned zničit Morgothovy síly a místo toho se věnovali rozvoji svých zemí a upevňování přátelství se Sindar.

Morgoth vyslal mnoho, malých skupin Skřetů, které na západě pronikali skrz průsmyky Sirionu a na východě skrz Maglors Gap. Cestou loupili a přepadali koho mohli, pronikli hluboko na západ i východ Beleriandu. Na západě byli zničeni jižními silami Noldor a Círdanových elfů z Falasu. Na východě, pak Maedhros, Maglor a jejich bratři zlikvidovali skupiny Skřetů, kteří operovali v Ossiriandu.

Thingol odmítl jít do boje bez synů Feanora, a proto žádná pomoc z Doriathu nepřišla. Laiquendi z Ossiriandu se odmítl zúčastnit dalších bojů poté co padl jejich král v První Bitvě o Beleriand, své slovo dodrželi i v této bitvě.

Mezitím hlavní síla Skřetů vyšla z Angbandu a chystali se překročit pláň a vysočinu Dorthonionu, kde se jim postavili dvojčata Angrod a Aegnor. Rovněž vojska pod Fingolfinovým a Maedhrosovým vedením zahájili protiútok na pláních Lothlannu a Ard-galenu. Skřetí armády se dostali mezi kladivo a kovadlinu dvou elfích armád proto neměli šanci vyhrát, většina Skřetů byla pobita, zbytek ustupoval směrem k Angbandu. Noldori je pronásledovali, a naprosto zničili i jejich zbytky na dohled z vrcholů Thangorodrimu.

Následky:
Jednalo se o první naprosté vítězství nad Morgothem, po kterém Noldor pevně obklíčili Angband. Tehdy začalo období ostražitého míru známého jako Obléhání Angbandu. Toto obležení trvalo asi 400 let, ale nemohlo být nikdy úplné kvůli neproniknutelným Železným Horám na severním úbočí Morgothovy pevnosti.

>>> Třetí Bitva o Beleriand na Wikipedii <<<


Dagor Aglareb
Zdroj Mapy: http://www.lotrplaza.com/showthread.php?21587-Ages-of-Arda-III-OOC-II/page5

Zde můžeš zanechat svůj komentář.

Jméno (*)
Email (Nebude zveřejněn) (*)
URL
Komentář