Elendimir

  Vložil/a: Entony  Do rubriky Artefakty Středozemě  1. dubna, 2015 | 3 282x prohlédnuto.


Článek byl převzat s laskavým svolením autora
ze serveru: Imladris-Roklinka

Elendimir

Věc: Elendimir

Další názvy: Elendilova hvězda, Hvězda Dúnadanů, Hvězda Severu (Severního království)

Tvůrce: elfští kováři v Imladris

Vlastníci: Isildurův syn Valandil a po něm všichni králové Arnoru a náčelníci severských Dúnadanů ať po Aragorna, který se stal králem Obnoveného království Elessarem (celkem 38 hlav); (nepravděpodobně Samvěd Křepelka)

Doba vzniku: počátek Třetího slunečního věku

Popis: Bílý drahokam upevněný na čele stříbrným páskem. Byl to klenot velmi krásný, vypadal stejně jako jeho „ztracený“ vzor, avšak neměl starobylost ani moc toho, který se ztratil, když Isildur uprchl do tmy a již se nevrátil.

Osudy: V Arnoru nenosili králové korunu jako odznak své moci, nýbrž jediný bílý drahokam upevněný na čele stříbrnou páskou.
Pozdější Elendilmir byl vyroben pro Isildurova syna Valandila elfskými kováři v Imladris jako náhrada za ztracený originál. Po Valandilovi jej nosilo všech 38 pozdějších králů a náčelníků Arnoru až po Elessara, který posléze našel i původní, po dlouhá staletí ztracený, Elendilmir Západu. „Originální“ klenot však nosil pouze o svátcích v Severním království a nevystavoval jej víckrát nebezpečí. Jinak, když chodil v královském rouše, míval Elendilmir, který zdědil. A jak sám řekl: „I ten je věcí zasluhující hlubokou úctu“.
V Letopisu v Dodatku B k Pánu prstenů zápis k roku 16 Čtvrtého věku uvádí, že když král Elessar přišel k Mostu přes Brandyvínu pozdravit své přátele, dal Pánu Samvědovi Hvězdu Dúnadanů a jeho dcera Elanor se stala dvorní dámou královny Arwen. Na podkladě tohoto záznamu píše Robert Foster v The Complete Guide to Middle-earth, že „Hvězdu [Elendilovu] nosili na čele králové Severního království, dokud jí v roce 16 Č.v. Elessar nedal Samu Křepelkovi“. Pasáž uvedená v Nedokončených příbězích jasně napovídá, že král Elessar si podržel Elendilmir, který byl vyroben pro Valandila, natrvalo, a zdá se v každém případě vyloučeno, že by jej daroval starostovi Kraje, i kdyby si ho vážil sebevíc. Zdá se tedy téměř jisté, že Pán Samvěd obdržel nějakou jinou (a vhodnější) poctu.

Zde můžeš zanechat svůj komentář.

Jméno (*)
Email (Nebude zveřejněn) (*)
URL
Komentář