Minas Tirith č. 12 – únor 1996

  Vložil/a: Entony  Do rubriky Minas Tirith  26. února, 1996 | 3 029x prohlédnuto.

únor 1996, číslo 12



Klub Hobit

Zvláštní tříčlenná výzvědná skupina navštívila před časem brněnský rockový klub Hobit (podle účtenky, kterou se podařilo našim redaktorům získat, si zde dali čaj a toasty). Po svém návratu vyprávěli její členové lehce humornou historku o číšníkovi, který si myslel, že nezaplatili, a jal se je spolu se dvěma silnými muži pronásledovat. Snad Filipův takt, snad Danielin a Mirčin šarm, snad zmiňovaná účtenka způsobily, že nakonec vyvázli se zdravou kůží a vynadáno dostal číšník.

Gotika

Dostanete-li se někdy v dohledné době do Prahy, doporučujeme vaší pozornosti výstavu Gotika v západních Čechách (1230 – 1530). Až do 28. dubna lze v Klášteře sv. Anežky České shlédnout expozici, která je jedna z největších podobného druhu u nás – a stojí to opravdu za to, i když někteří soudí, že je až příliš velká (rozhodně na jednu návštěvu).

Slovník

Díky obětavosti Davida Kočího a dalších členů Společnosti se nedávno podařilo vytisknout páté vydání oblíbeného Elfsko českého slovníku. I když slovníků bylo vydáno a rozesláno padesát, nedostalo se na všechny zájemce, takže v nejbližší době připravujeme dotisk.

„Nový“ Pán Prstenů na obzoru

O nápadu vydat karetní hru inspirovanou knihami J. R. R. Tolkiena jsme vás již informovali. Podle amerického časopisu Hráčův svět se však zdá, že tato pošetilost není vydavatelům dostatečná. V posledním čísle tohoto prestižního časopisu se totiž objevila informace o tom, že se chystá vydání románu napsaného podle této karetní hry. Z neurčitých náznaků se zda, že děj bude podstatně akčnější a počet jazykovědných výletů bude silně omezen.
Mimochodem: podle nedávného výzkumu téhož časopisu se Pán Prstenů ve Spojených státech stále celkem líbí. Hlavní výhrady by se daly shrnout do slov: „je tam málo žen a homosexuálů“.

Knihy…

Nedávno se v knihkupectvích objevilo nové vydání klasické knihy Jana Filipa Keltská civilizace a její dědictví. Stojí 155,- Kč a v stříbrné řadě ji vydalo nakladatelství Academia. O knihu je veliký zájem a Martinu C. Putnovi nezbylo v Lidových novinách v souvislosti s keltománií než poznamenat, že jsme asi jediný národ, který si neváží vlastní minulosti.


K rozšíření vašich obzorů je pravděpodobně vhodná i kniha Dějiny Irska, kterou vydalo nakladatelství Zvláštní vydání ve stejné úpravě jako sbírku keltských pověstí Mabinogi, o které jsme již psali.


Budete-li si chtít odpočinout u něčeho méně vážného, doporučujeme sbírku staroanglických pohádek Princezna s lískovymi oříšky od Jana Vladislava. Pohádky jsou to velmi milé a hezké, takže všechny obavy z težkých snů jsou neopodstatněné.


Když už jsme u dětských knih, nemůžeme zapomenout zmínit nový překlad Čaroděje ze země Oz od Lymana Franka Bauma (první vydaní vyšlo za první republiky a je velmi nedostupné). Doufejme, že se od nakladatelství Svoboda dočkáme i dalších dílu.


Naše poslední zpráva potěší všechny ty, kterým právě nepřirostl k srdci překlad Alenky od pana Skoumala. Nakladatelství Aurora chystá na duben vydaní krásného prvorepublikového překladu. Plánovaná cena: 145,- Kč.

…a kino

Když už jsme u toho doporučování, určitě si zajděte na film Angličan, který vylezl na kopec a slezl z hory. Jedná se o příběh dvojice zeměměřičů, kteří přijedou do jedné malé vesnice změřit tamější dominantu a zjistí, že je to pouhý kopec, takže nebude zanesen na královských mapách, což pobouří vesničany natolik, že se rozhodnou chybějících dvacet stop nahoru donosit. Všechno ovšem zkomplikuje počasí, takže je potřeba zeměměřiče na nějakou dobu zadržet, což je tím snažší, čím víc je jeden z nich zamilován do jedné z tamějších dívek.

Oprava

V minulém čísle Minas Tirtih jsme uvedli, ze Filip Münz je nula. Tato zpráva vyvolala obrovské zděšení v jeho rodině, neboť oba rodiče mají krevní skupinu A. Za drobné nedopatření, které vzniklo při přepisování do počítače se omlouváme. Filip je samozřejmě áčko (tedy jednička), zatímco nula je spíš redakce Minas Tirith.

Sekta, ale naše

V čísle 37/1995 časopisu Týden se objevil článek o boji se sektami v Rusku a mimo jiné obsahoval též seznam třinácti nejrozšířenějších sekt. Na devátém místě se hned za Svědky Jehovovými a těsně před Satanisty objevila sekta Tolknutyje. Časopis Týden ji charakterizoval takto:


„Název je inspirován jménem spisovatele Tolkiena (Pán Prstenů). V ruštině zároveň slovo ‚tolknut‘ znamená ‚postrčit, podnítit‘. Tolknutyje tvrdí, že nejsou lidé, ale „tvorové“. Postupně tato sekta nabývá extrémistických podob. Rozmáhá se hlavně na základních a středních školách. Žáci pořádají „satanské“ večery, malují obrazy ďábla a spoléhají na jeho pomoc. Situací se začaly zabývat úřady, které pokládají tuto sektu za velmi nebezpečnou.“


Jak vidno, zneužít se dá opravdu všechno. Mimochodem: tenhle článek raději svým rodičům číst nedávejte, mohli by vám třeba zakázat další členství ve Společnosti.

Imbole

I letos se skupina pražských tolkienistů vypravila do divoké přírody oslavit tento keltský svátek. Bohužel vám ale nemůžeme přinést žádné podrobnější informace, protože mizivý zlomek účastníků, který doposud žije, je v kritickém stavu roztroušen po různých pražských nemocnicích. Odolní a neohrožení redaktoři Minas Tirith se tou dobou museli povinně zúčastnit maturitního plesu šéfredaktorovy sestry.

Sele

Ples to byl hezký a dokonce se jim v tombole podařilo vyhrát třetí cenu, což (vzhledem k tomu, že se jednalo o ples zemědělské školy) bylo neobyčejně sympatické živé čtyřicetikilové prase. V současné době si užívá v nížebožském chlívku, provádí mohutné přesuny slámy a občas je vypuštěno na dvůr, kde si nadšeně pobíhá a veselé hubne.

Společenstvo

Pražské Společenstvo – Klub J. R. R. Tolkiena v současné době přerušilo ze zdravotních důvodů svoje pondělní schůzky a jeho členové se rozhodli prozatím spolu pravidelně navštěvovat filmová představení. Doufáme, že se situace časem zlepší a vše se vrátí ke starému.

Přihlášky

Vyskytlo se několik dotazů, jak se přihlásit do Společnosti na tento rok. Přihlášky budou k dispozici na Oslavě zničení Prstenu. Ti, kteří na ni nepřijedou, by je do konce března měli obdržet poštou.

Dech draka

V nové podobě – s barevnou obálkou, hezčím řezem písma a vylepšenou vnitřní úpravou – začal letos vycházet náš spřátelený časopis Dech draka. Doporučujeme ho pozornosti všech ctitelů her na hrdiny a fantasy knih.

Výtržnost na Valentína

Onoho týdne se účastníci pražského Pelouchu zapovídali, takže našli svoji oblíbenou pekárnu již zavřenou. Vydali se proto těsně před zavírací dobou do nedaleké cukrárny. Prodavači nebyli právě nadšení, což poskytlo Hynku Medovi příležitost zapříst obsáhlou diskusi o tom, zda se má zavírat již za pět nebo až za deset minut, a opět dokázat svoje skvělé schopnosti.

Inzerce

Michael Bronec žádá všechny, kteří jsou mu ochotní a schopní poskytnout stonky řebříčku, aby je zaslali na adresu redakce. Bude vám velmi vděčný, neboť hodlá podle staré čínské knihy I-«ing odhalovat budoucnost, k čemuž je jich ovšem zapotřebí nejméně čtyřicet.

Dementi

Po nedávné návštěvě Jirky Grunta u lékaře se začaly šířit zprávy, že nemá mozek. Zapříčinila to patrně skutečnost, že mu při rentgenu hlavy nebyly ukázány snímky (údajně proto, aby neutrpěl duševní šok z toho, že má v hlavě prázdno). Tento výklad je zcela nesmyslný, protože Jirka má úředně potvrzeno, že v mládí utrpěl otřes mozku – a jak jistě uznáte, těžko lze utrpět otřes mozku bez mozku.

Závěrem

Tohle je taková celkem obyčejná dadaistická hříčka, věc, kterou jste viděli již mnohokrát: věta, která slouží pouze k tomu, aby vyplnila zbylé místo. Všichni to samozřejmě vědí, nikoho to ani trochu nepřekvapuje a přesto to nevydržíte a navzdory tomu budete číst dál, dokud si ji nepřečtete až do úplného konečku.



Minas Tirith

Vydává Společnost přátel díla pana J. R. R. Tolkiena
Uzávěrka dne: 29. 2. 1995
Redakce: Jirka Grunt, Nížebohy 8, 411 18 Budyně n. O.
Pouze pro členy.
Bezplatně.

Zde můžeš zanechat svůj komentář.

Jméno (*)
Email (Nebude zveřejněn) (*)
URL
Komentář