Minas Tirith č. 11 – leden 1996

  Vložil/a: Entony  Do rubriky Minas Tirith  26. ledna, 1996 | 3 380x prohlédnuto.

leden 1996, číslo 11



Filip Münz je nula!

Jen díky statečnosti a neochvějnosti našich redaktorů se podařilo zjistit, že jeden z nejzasloužilejších členů Společnosti nemluví pravdu, když o sobě prohlašuje, že je áčko (na amerických školách tedy jednička). Podle vyjádření sestry z transfúzní stanice, kde Filip daroval krev, je nula!

Athelas

O členy Poetického společenstva se podle našich informací začalo po vyslechnutí jejich kazety (konkrétně se jednalo o známou písničku Athelas je príma) zajímat protidrogové oddělení Policie České republiky. Od trestního stíhání je pravděpodobně neuchrání ani jejich nové pečetidlo. Vedení Tolkienovy společnosti doufá, že všichni naši členové budou při vyšetřování tohoto velmi závažného trestného činu ochotně spolupracovat.

Poslední jednorožec

Po dlouhém a již téměř beznadějném shánění se nám díky Michaelovi Broncovi konečně dostal do ruky originál knihy Petera S. Beaglea Poslední jednorožec. Vzhledem k tomu, že kreslený film natočený podle této knihy je mezi našimi členy opravdu oblíben, není nepravděpodobné, že se v některém z příštích Thorinů setkáte s ukázkou.

Malá chvilka akrobacie

„Na koni pouze jezdit, to je už nuda,“ prohlásil na jedné z pondělních schůzek Společenstva Jakub Kočí a začal nacvičovat (prozatím na pevné zemi) stoj na hlavě. Svým příkladem strhl i ostatní, takže se na hlavu postupně postavili Filip Münz, Daniela Binderová a Jirka Grunt.

Autobus v Minoru

Dne 8. prosince předchozího roku se v Divadle Minor uskutečnila premiéra představení Autobus na motivy románu C. S. Lewise Velký rozvod. Když jsme se dozvěděli, že ředitel divadla Karel Makonj prohlásil, že inscenace navazuje na duchovně orientovanou linii, kterou v Minoru reprezentují například hry Kdo mi to uvěří, pane Moody? (o životě po životě) či Prenatálové (o životě před životem), poněkud jsme se zděsili, ale prý to nakonec nedopadlo tak špatně.

Knihy

PELERANDRA – Pro příznivce C. S. Lewise zde máme ještě jednu zprávu. Nakladatelství Návrat vydalo před vánocemi druhý díl jeho Kosmické trilogie. Všichni čtenáři se shodují, že je ještě lepší než první, takže si jej rozhodně nenechte utéct. Děj se tentokrát odehrává převážně na Venuši.


ARTUŠŮV MEČ – Trochu nenápadně se v předvánočním čase objevil ještě jeden druhý díl trilogie, tentokrat od Mary Stewartové o kouzelníkovi Merlinovi. Stejně jako první díl je velmi dobře napsaný a stejně jako první díl se v angličtině jmenuje úplně jinak nez v češtině.
NEJVZDÁLENĚJŠÍ POBŘEŽÍ – V době, kdy čtete tuto Minas Tirith už by na knihkupeckých pultech měl ležet i třetí ze čtyř románů Ursuly Le Guinové o čaroději Gedovi. Cyklus o Zeměmoří bývá mnoha fanoušky staven hned za Tolkienovu Středozem a nám nezbývá než opět vřele doporučit.

Karty, karty, karty

Podstatně chladnější postoj zachováváme ke karetní hře Middle-Earth. Nicméně v rámci objektivity vám všem tímto sdělujeme, že po sérii The Wizards (Čarodějové) se chystají hned dvě další: The Dragons (Draci) a The Dark Minions (Temní miláčci?). Valar nás ochraňujte!

Bilboviny (trochu) jinak

Bobbyho reportáž z Bilbovin je sice velmi poetická a téměř vyčerpávající, ale nenechte se svést na scestí. Například pod slovy „nový trend v zábavě“ se neskrývá opuštění mafie, ale mimo jiné jakási hra, jejíž náplní bylo pohlavkování spoluhráčů (což Filip komentoval poznámkou o utužování kolektivu). Redaktorům Minas Tirith navíc nějaký medvěd snědl půl sklenice medu. Jinak ovšem bylo v přírodě neočekávaně krásně.

Černá hodinka – pokus první

Dne 1. února se v pražském Divadle U hasičů měla konat Černá hodinka s J. R. R. Tolkienem a J. Suchánkem. Kvůli nemoci jednoho ze dvou účinkujících bylo představení odloženo na březen. Díky přímočarosti Hynka Meda se však čtyřem přítomným zasloužilým členům Společnosti podařilo získat zpět vstupné, a tak se mohli rozšoupnout a příjemně si poklábosit v nedaleké restauraci. O dalším vývoji situace vás budeme informovat, zatím se nám podařilo zjistit pouze to, že se má jednat o pásmo z Tolkienových básniček, a že v něm mají vystupovat nějací „skritkove“.

Poznámka k Draconu

Všechny příznivce známé české feministky Caroly Biedermannové jistě potěší zpráva, že nás na Draconu poctila svoji pozorností. Nakoukla totiž do místnosti, kde si povídalo několik našich členů a zeptala se: „A vy jste kdo?“ Po odpovědi, že tolkienovci, utrousila: „Já hledám lovecraftovce.“ a kamsi odkvačela.

Balady

Zatímco zprávu o přípravě třetí kazety Asonance přijala většina našich členů s napjatým očekáváním, zpráva o vydání kazety Balady – provedení to irských, skotských a anglických lidovek bratry Nedvědy – komentují obvykle nepříliš lichotivě. Nicméně se nenechte odradit…

Poděkování

Až z daleké Anglie nám poslal Vojta Hladký dopis, ve kterém děkuje za uvedení svého jména v Minas Tirith. Jsme velmi potěšeni a rádi jej uvádíme ještě jednou. Pokud by chtěl být zmíněn i některý z našich doposud nezmíněných čtenářů, stačí nám napsat do redakce.

Pošta z Oxfordu

Z Anglie dorazil rovněž balíček od Patricie Reynolds. Obsahoval další exemplář knihy Bored of the Rings a kazetu s méně známým rozhovorem s Tolkienem. Balíček musela bohužel Mirka Misáková zakopat doma v zahradě, protože byl radioaktivní – jak o tom svědčilo razítko RTG, BEZE CLA, BEZ OTEVŘENÍ.

V oblaku modrého potěšení

Zdá-li se vám, jako by s touto Minas Tirith zavanul jemný dánský tabák, nemýlíte se. Část redakce byla opakovaně viděna s dýmkou v puse, takže se konečně potvrdily jemné kuloárové náznaky o zhoubném vlivu knihy Život s dýmkou na zdraví mladých konzervativců.

Betánie i pro vás

Spolubydlící jednoho z našich předních redaktorů tímto využívá pověstné ochoty redakce a tradičního nedostatku příspěvků a dovoluje si vás pozvat do Studentského klubu Betánie v Jugoslávské ulici č. 27, jehož je spoluzakladatelem. Prahou znavení jedinci zde mouhou nalézt příjemnou společnost, kvalitní čtivo a hlavně trochu osvěžujícího klidu.

Vánoční dáreček – dodatečně

Během předvánočního úklidu jsme v redakčním archivu objevili jednu starší básničku, na které se sice silně podepsaly anglosaské vlivy, ale která se nicméně docela hodila k veselé vánoční atmosféře. Potom bohužel došlo k několika zpožděním, takže stromečky jsou už dávno ojedené, ale domníváme se, že básničky by bylo škoda, takže alespoň dodatečně.
Rudolf byl sob a čumák,
ten pěkně červenej měl,
svítil mu jako maják,
kdykoli kamkoli šel.


Avšak ostatní sobi
dovedli se mu jen smát,
nepřestali ho zlobit
a nechtěli si s ním hrát.


Přišel ale Štědrý den,
starý Santa k němu dí:
„Rudolfe, pojď se mnou ven,< pojď a posviť saním mým."

Sobové všichni žasli
nad tím jasem červeným
a sob Rudolf byl pyšný,
že zapsal se do dějin.


Doufáme, že vás dojemný příběh soba Rudolfa potěšil, a že jste si z něj vzali patřičné ponaučení.

PF ’96 – rovněž dodatečně

Vedení Společnosti přátel díla pana J. R. R. Tolkiena a redakce Minas Tirith přejí všem svým příznivcům šťastný a úspěšný nový rok 1996. Obzvláště doufají, že na ně nezanevřete pro neustálá a nelepšící se zpoždění a zmatky. Nevzdáváme se sice naděje na zlepšení, ale o moc rychleji už tancovat nedokážeme. Mějte se moc hezky a někdy zase nashledanou.

PF 1996



Minas Tirith

Vydává Společnost přátel díla pana J. R. R. Tolkiena
Uzávěrka dne: 1. 2. 1995
Redakce: Jirka Grunt, Nížebohy 8, 411 18 Budyně n. O.
Pouze pro členy.
Bezplatně.

Zde můžeš zanechat svůj komentář.

Jméno (*)
Email (Nebude zveřejněn) (*)
URL
Komentář