Minas Tirith č. 7 – červenec 1995

  Vložil/a: Entony  Do rubriky Minas Tirith  23. července, 1995 | 2 899x prohlédnuto.

červenec 1995, číslo 7

„Proboha už žádný další úvodník!“
SEFREDAKTOR



Oslava

V sobotu 22. července oslavila v Praze vybraná společnost čtvrt století trvání Daniely Binderové. Kromě bohaté hostiny a pořádné bouřky překvapil účastníky také dárek, který podle dávného hobitího obyčeje obdrželi. Byly jím výtisky z pokusné série dlouho očekávané brožurky o hře Bilbova cesta. Publikace má 120 stran a skvostnou grafickou úpravu. Kromě spousty dokumentárních materiálů obsahuje hlavně příspěvky hráčů a organizátorů (rovněž skvostné aby ne, když přispěli i všichni členové redakce). Těšte se pardálové.

Vycházka

O týden a den později se uskutečnila další z tradičních vycházek pražského Společenstva Michala Bronce do Krčského lesa. Podnik se výjimečně obešel bez incidentu, účastníci se zaobírali dotýkáním se netykavek a hledáním červených pavouků (viz brožurka o Bilbově cestě).

Omluva

Jirka Grunt nás požádal o zveřejnění následujícího textu:
„Omlouvám se tímto Stáně Kučové, o níž jsem in bona fide veřejně více než jednou prohlásil, že spává s Petrem Zachem v houpací síti. Není to pravda.“
Sama Stáňa nám k tomu napsala:
„Společné spaní v síti je prostě nerealizovatelné: siť je malá a vůbec si nedovedu představit, jak by tam dva lidé delší dobu byli, aniž by se umlátili. (…) Já jsem v ní strávila celkově asi 10 až 15 minut (čtením!).“

Nuda Prstenů

Jinak nám Stáňa (z čistého altruismu, jak sama poznamenala) přivezla z New Yorku slavnou parodii Bored of the Rings (Nuda Prstenů). Kniha je to pozoruhodná, určitě se dříve nebo později dočkáte otisknutí vybraných pasáží.

Inzerce

Najde se dobrodinec, který by byl ochoten poskytnout recept na výživnou směs známou pod jménem Písek od perníkové chaloupky? Zajistil by si tak ne jenom vděčnost redakce, ale také by o sobě nejméně čtvrt roku nenalezl žádnou zprávu v Minas Tirith (neplatí pro Hynka Meda).

Hotel Hobit

Nezávislá komise pod vedením Vojty Hladkého nám poskytla nové informace o hotelu Hobit (nikoliv tedy Hobbit, jak jsme mylně uvedli v čísle 4) v Českých Budějovicích:
„Ve výčepu, který je umístěn v přízemí, se nevyskytuje doopravdy zhola nic, co by mělo nějaký vztah k Tolkienovi (snad kromě návštěvníků, zvláště těch stálých jsou skutečně podobní zlobrům a to jak chováním tak vzhledem). V prvním poschodí se ovšem nachází kavárna, ve které visí na stěnách reprodukce ilustrací k Hobitovi od pana Śalamouna – takže hotel dělá přece jen čest svému jménu. (Mimochodem: do té kavárny nás nepustili a pokud nechceš působit mírně excentrickým dojmem, nedávej si tam čaj, pokud je 30 stupňů C).“

Výstava

Pro příznivce umění Jiřího Śalamouna máme ještě jednu zprávu. V Galerii Franze Kafky se koná výstava jeho barevných litografii. Pokud nás paměť neklame, nachází se zmiňovaná galerie na Staroměstském náměstí, kousek od známého knihkupectví U jednorožce a je maskována jako jakési café.

Bilbo (r)

Jako překvapení až zděšení lze charakterizovat stav našeho redaktora, který náhodou narazil na logo firmy BILBO – masná a uzenářská výroba. Jelikož se název zdá býti registrován, dejte si pozor, až budete chtít založit knihkupectví či čajovnu podobného jména.

Obraz

Tolkienistický obraz, který Společnosti darovala paní Zdena Boušková, byl před časem za mimořádných bezpečnostních opatřeních převezen z Brna do Prahy. Po zahájení akademického roku bude opět k vidění na stěně malé klubovny na Koleji 17. listopadu.

Kovář z Velké Lesné

Přímo od nakladatelství Aulos se nám podařilo získat nejnovější informace o vydání této Tolkienovy pohádky:
„Fantasktní vyprávění s pohádkovým námětem v překladu Stanislavy Pošustové. Pět originálních mezzotin Jan Hísek. Typografie Zdeněk Ziegler. Ručně šitá bibliofilie v tuhé vazbě formátu 130 x 170 mm, na 150 g německém papíře Hahne-mühle Bütten. Náklad 70 číslovaných a signovaných výtisků. Cena 1900,- Kč.“
Ke knize bude vydán též grafický list Jana Híska Předání bílého kvítku:
„Originální mezzotinta, formát tisku 268 x 109 mm na 225 g holandském papíru Van Gelder simili japon. Náklad 50 číslovaných a signovaných výtisků. Cena 2000,- Kč.“
Objednávky přijímá nakladatelství, ve volném prodeji bude cena zvýšena o 25%.

Mapa Středozemě

Myslíme, že více než předchozí zpráva vás potěší (neoficialní) informace, že Mladá fronta hodlá vydat velkou barevnou mapu v provedení Johna Howea. Zatím jsou ale prý technické problémy s počeštěním.

Risk navždy

Je to takřka neuvěřitelné, ale v Risku se opět objevilo téma J. R. R. Tolkien – Pán Prstenů. Na počátku se pokusil pan Vyskočil říci celé Tolkienovo jméno, ale nějak se mu to nepodařilo.
K otázkám: první (za 1000 Kč) zněla: „Koho ztratila družinka Prstenu v Morii“ (odpověď: čaroděje Gandalfa) a druhá „S kým se seznámili hobiti Pipin a Smíšek v lese Fangornu?“ (odpověď: s entem Stromovousem). Otázky byly vybrány jako poslední dvě v kole (už jsem hráčům lál, že je snad vůbec
nevytáhnou) a opět nikdo neznal správné odpovědi. Mělo by se s tím něco udělat.

Pochvala dětem

Podle lokálního brněnského tisku si primátorka paní Lastovecká velmi pochvaluje pomoc svých detí v nelehké úloze první dámy města. Všichni Bobbymu a Noře gratulujeme.

Kompot Honzy Vorlíčka

Pro jisté půvaby citujeme přímo z dopisu Dity A. Křivské k tomuto tématu:
„Jednou jsem se o této kuriozitě umění kulinářského bavila se svojí kamarádkou Andulou a svým – poněkud vyšinutým – sousedem z lavice. Padl návrh, že tyto a podobné výtečnosti se dají použíti po určité tepelné (či jaké) úpravě jako krém na boty. Alchymii zdar, přátelé!“

Śílená oslava

V klubu na Musilově v Brně se 22. září pořádají Bilbovy narozeniny, hraje kapela Insania. Nic bližšího nám o akci není známo, ani s ní naštěstí? bohužel? nemáme nic společného.

Ze Zlaté kapličky

V průběhu července se u nás v redakci zastavili pracovníci Narodního divadla s nabídkou, zda bychom nechtěli odehrát jedno představení Farmáře Jiljí ze Šunky namísto hry Bastard, neboť představitelka hlavní role, Zora Jandová, snědla nedostatečně tepelně připravený hamburger a onemocněla (redakci před touto nepříjemností zachránil David Kočí). Bohužel jsme byli nuceni tuto lákavou nabídku odmítnout, protože pes Garm byl toho času na malinách (ve Skotsku).

Tolkienovci, hobiti, psi a podobně

Okolí pražského Karlova náměstí se pomalu stává dalším Tolkienistickým centrem. Nejen, že zde žije několik bývalých, jsoucích i budoucích členů naší skvělé Společnosti (ja vím o osmi), ale navíc se sem před nedávnem přemístilo sídlo známé firmy Hobit software s.r.o. V této firmě dozajista pracuje spousta milých lidí, což dokazuje fakt, že jedné hobité zaměstnankyni se velmi líbil náš krásný pejsek. Nevím, jestli s tímto bude souhlasit Jirka Grunt, neboť ten se s naším psem velmi dobře zná (nebudu zde popisovat detaily jejich seznámení, on by je Jirka stejně dozajista zcenzuroval, jen podotknu, že před sebou kupodivu neutekli), navíc Jirkovi stále velmi chybí hobití tričko, ačkoliv mu jej kdysi v dávných dobách (prý dokonce již v pravěku) jeden zaměstnanec slíbil. Poznámka: ten pes je francouzský buldoček. Haf!
(Poznámka redakce: Tento příspěvek z pera Davida Kočího nás postavil před těžko řešitelný technický problém: jeho poznámky o cenzuře jsou nepravdivé, ale pokud bychom je odstranili, staly by se tím samým pravdivými, takže je raději ponecháváme.)



Minas Tirith

Vydává Společnost přátel díla pana J. R. R. Tolkiena
Uzávěrka dne: 10. 8. 1995
Redakce: Jirka Grunt, Nížebohy 8, 411 18 Budyně n. O.
Pouze pro členy.
Bezplatně.

Zde můžeš zanechat svůj komentář.

Jméno (*)
Email (Nebude zveřejněn) (*)
URL
Komentář