Minas Tirith č. 5 – květen 1995

  Vložil/a: Entony  Do rubriky Minas Tirith  23. května, 1995 | 3 490x prohlédnuto.

květen 1995, číslo 5

„… a Minas Ithil se stala místem hrůzy a byla přejmenována na Minas Morgul.“
J. R. R. TOLKIEN




Vážení přátelé,
chybělo málo a něco podobného se mohlo stát i Minas Tirith. Devátý nazghul (který se ve světle posledních událostí zdá býti spíše nazghulem prvním) využil momentální únavy části redakce ze studia tajných svitku a malého nestřeženého okamžiku, kdy značná část našich Moudrých propadla pošetilosti a v pominutí letním počasím se účastnila jakéhosi pochybného Zápasu o Prsten, se pokusil pod průhlednou záminkou uchvátit pro sebe rozhodující část vlivu nad tímto časopisem.
Jedině zásluhou neobyčejné statečnosti jednoho z řádných redaktorů, který nedbal únavy, nebezpečí ani osobních problémů (viz dále), se podařilo Minas Tirith uchránit od rejdů temných sil a zachovat ji nadále vysoký kredit serióznosti, takže vskutku může dělat čest svému jménu. Čin tohoto redaktora (jehož jméno mi skromnost nedovolí uvést – pozn. J.G.) je obdivuhodný obzvláště proto, že v době ohrožení procházel sám těžkou krizí, neboť ztratil kus sebe sama. (Konkrétně se jednalo o mléčný řezak vpravo nahoře. Jeho zubní lékař jej označil za ‚stomatologickou kuriozitu‘, protože vedle něj vyrostl současně řezák dospělý. Hrdinný redaktor tedy přišel o svoji kuriozitu a cítí v ústech podivné prázdno.)


Není vyloučeno, že se temné síly znovu vzchopí a pokusí se vydat konkurenční Minas Morgul. Abychom jim v tom zabránili, rozhodli jsme se značnou část jejího prvního čísla otisknout v této Minas Tirith, a tak jim zcela vzít vítr z plachet.
Věrni však tradici jména Strážná věž, opravili jsme samozřejmě celou řadu nepřesností i vyložených lží, kterých se odpadlíci dopustili. Nejlepším příkladem jejich věrolomnosti byla zcela scestná věta v reportáži z Beltine: „Jirka Grunt předvedl nadherný kotoul plavmo dolů ze svahu s efektním dopadem do louže.“ To samozřejmě není pravda. Dopadl těsně vedle louže. Navíc je celá událost vytržena z kontextu, k této politováníhodné příhodě došlo vinou malého hrbolu v okamžiku, když se Jirka pokoušel rychle dostat ze svahu dolů. A není na tom vůbec nic směšného!
Tolik na vysvětlenou. Doufáme, že nám i nadále zachováte přizeň.
Vaše redakce.



Beltine

(S přihlédnutím k neserióznosti původní reportáže citujeme z elektronického dopisu Daniely Binderové.) Motto: Chcete-li si popovídat o Tolkienovi, uspořádejte nějakou výrazně netolkienistickou akci.
Tak jsme byli na Kobyle slavit Beltine. Akce probíhala takto: nejdříve jsme několik hodin bloudili po okolních lesích a hledali hobití noru (jediný, kdo znal cestu, jsem byla já :-) a váleli se přitom v blátě (nejvíc já), pak jsme se pokoušeli dostat se do Železného pasu, což šlo ztěží, protože ho právě vyplavili enti a v tunelu bylo asi třicet cenťáků vody; při slézání úbočí nám Jirka předvedl, jak se válí sudy z třicetimetrové výšky s přímým zásahem do louže (i ty, Brute… – Daniela zmiňovanou událost přímo neviděla a nechala se, zdá se, ovlivnit pomlouvačnou kampaní – pozn. red.).


Pak jsme opravili znak JRRT (stále tam ještě je, vcelku v pořádku) a vyprávěla jsem historku o tom, jak Houser loni skoro spadl ze skály a jak dva měsíce poté skoro připravil o život Báru zteplalým špekem. A nakonec (zlatý hřeb večera!) jsme 9 hodin (slovy devět) hráli tolkienistické šarády.


Čtyři hodiny slovní kopanou (a človek brzy začne proklínat elfí jazyky za to, že mají velmi omezený výběr písmen, na něž mohou končit – l, n, r, s, t, th a samohlásky) a dalších pět hodin střídavě Kdo jsem? (s otázkami na ano-ne). Postupně se hádalo asi pětatřicet živých tvorů. Je to úplně skvělá věc a na Bilbovkách by se měly pořádat přebory. Na oslavu Beltinu už ovšem jaksi nedošlo…
(Dovoluji si ještě dodat, že když si David Kočí stoupnul před Orthank a vyzýval pána věže, aby vyšel, přistál mu na hlavě Palantír (konkrétně 2/95).)

Comics

V příštím čísle Minas Tirith by se měl objevit prolog comicsu inspirovaného divadelním zpracovaním Hobita divadlem Minor. Od září se s výtvorem akční skupiny Kočí&Kočí budete setkávat již pravidelně (a tradičně se máte opravdu na co těšit). Ortodoxní odpůrce humoru na úkor shody s Profesorovým dílem bychom rádi upozornili, že se nejedná o parodii na pana Tolkiena, ale na minorskou dramatizaci, o které si myslíme své. Doufáme, že se Vám bude líbit, a že se dobře pobavíte.

Časopisy

Omlouváme se všem, co stále ještě čekají na objednané starší časopisy. Je vás tolik, že většina zásob už došla a nyní se čeká na dotisky. Ihned jak tyto dotisky budou hotové, začneme je distribuovat. (Neklejte, čekejte.)


Rádi bychom také opravili jednu dezinformaci z posledního Palantíru. Anglické FAQ (Často pokládané otázky) nebudou stát v Palantíru zmíněné tři koruny, ale minimálně desetkrát tolik. Jejich rozsah totiž bude něco přes padesát stran.

Knihy

Jak nám sdělila paní Pošustová-Menšíková při nedávné debatě, nakladatelství Mustang pro nás připravuje, v jejím překladu, Bestiář od Davida Daye. Všechny nás před tímto „důstojným“ pokračovatelem Dayova Průvodce světem JRRT srdečně varuje. Naopak velmi doporučuje knihu
T. A. Shippeyho The Road to Middle-earth (Cesta do Středozemě), o jejímž vydání se rovněž uvažuje.


Letmým pohledem do letošního edičního plánu nakladatelství Laser lze zjistit, že se chystá vydaní knihy Poslední jednorožec. Při známé rychlosti tohoto plzeňského nakladatelství se v průběhu několika dalších let konečně dočkáme.
Z neoficiálních zdrojů jsme se dozvěděli, že vydání Knihy ztracených příběhů bylo opět odloženo, snad na prázdniny nebo počátek září. Nepropadejte skepsi a klidně si kupte anglický originál.

Rohan v Praze

Srdce každého pravověrného tolkienisty jistě potěší, že v Praze existují Rohanské nábřeží a Rohanský ostrov (ten sice vůbec není ostrovem, ale to nevadí). Nacházejí se na Praze 8 za jednou z budov MFF UK. Akční členové Společnosti z řad matfyzáků podají v nejbližší době petici za přejmenovaní blízké stanice metra B Křižíkova na Rohanská.

Lembas

Na loňské Oslavě zničení prstenu proběhla soutěž o nejlepší lembas. Redakce Minas Tirith soudí, že by bylo pomalu na čase zveřejnit její výsledky, které si ovšem, ač člen poroty, nepamatuje. Jediné, co se zatím podařilo zjistit, je fakt, že vítězem se stal Honza Karel ©raml, jehož
lembas byl obzvláště dobře propečený.

Inzerce

Byli jsme požádáni o zveřejnění následujícího inzerátu:
Najde se někdo, kdo vlastní nahrávky Caedmon Records z roku 1978 na nichž J. R. R. Tolkien čte z Hobita a Pána Prstenů? Dále sháním cokoliv týkající se hudby spojené s jeho dílem (i amatértskou tvorbu).

Bohdan Slanina, Mánesova 576, 684 01 Slavkov u Brna

Kriminální činy členů Tolkienovy společnosti

Honza Vorlíček se nám nedávno svěřil, že se prý podílel na krádeži státního znaku z jedné školky kdesi v Krkonoších. K čemu jej se svým komplicem potřeboval nám neřekl, ale v poslední době jsme jej několikráte viděli v Praze na Václavském náměstí v družném rozhovoru se ruským prodavačem u stánku
s vojenskými čepicemi, vyznamenánámi a znaky.
Minule jste se také dozvěděli o jeho třicet let starém kompotu. Po velkém přemlouvání se nám podařilo z Honzy vytáhnout, že se jedná o výtečnou třešňovou směs, což možná navnadí některé členy, neboť redakci se zatím žádný zájemce neozval.

Pochod přes Rohanské pláně

Druhý ročník další z pochybných akcí Společnosti se navzdory počátečním obtížím uskuteční. Start pochodu je 9. 6. ve 22.00 na nádraží ve Žďáru nad Sázavou, cesta je rozplánována do čtyř dnů a jejím vysněným cílem je Praha. Doprava na místo srazu nejlépe vlakem. Přestože byla letos do funkce Eoméra Rohanského jmenována umírněna Hanka ©trábergerová a lze tedy oproti loňskému roku očekávat alespoň částečně snesitelné podmínky, redakce Minas Tirith je nucena konstatovat, že se pochodu jako jeden hobit nezúčastní, protože dalece přesahuje hobití limit půldenní procházky.

Radostiny

Citujeme z pozvánky Petra Kubíka: „Dovoluji si Vás pozvat na oslavu Radostin, největšího svátku všeho hobitsva, ke které dojde 21. 6. 1995 podle lidského letopočtu. Sraz je ve Stračí č.p. 69 (vesnice nedaleko ©tětí) v 17.00 hodin. Očekávat můžete ohňostroj, hostinu, za kterou by se hobiti nemuseli stydět (jahody se šlehačkou? – pozn. red.), noční putování na Větrov, přednášku o slovanských bozích a démonech a uctění slunovratu zapálením ohně na kopci ©pičáku. Pozvána je i paní Pošustová-Menšíková.“

Loutnou a mecem

Velkolepá hra na středověk, hrad Točník 5.- 9. července 1995, denně od 8.30 do 19.00 (8.7. večerní představení do 23.00 hodin). Můžete očekávat: Středověkou bitvu (dobývání hradu s použitím obléhacích strojů žebříku, ohně, děl, beranidla, kamení, smůly), život na hradě (obydlené komnaty, rytířský sál, černá kuchyně, krčma, stáje, lázeň, kovárna, vězení a mučírna, lukostřelnice, alchymistická dílna, dřevěné předhradí, princezny, rytíři, zbrojnoši, čeládka a kat), středověké tržiště (kovář, hrnčíř, bednář, košíkář, kameník, sklář, šindelář, tesař, platnéř, pasíř, řezbář, sedlář, švec, kožešník, tkadlec, pekař, perníkářka, bylinkářka, písmomalíř, lazebnice, ranhojič, sokolník, věštec, alchymista, kejklíři, hudci, šermíři, plivači ohňů, tanečnice, žebráci, koně, kozy, ovce a medvědi) a již zmíněné večerní představení 8.7. (noční rej, šerm, tanec, ohňostroj). Doporučuje Mirka Misákova. Vstupné: dospělí 40 Kč, děti 20 Kč.

Terry Pratchett

Dne 16. 7. se od 19.00 koná ve Velkém sále pražské Městské knihovny autorské čtení Terryho Pratchetta. Stejné pasáže z knih o Zeměploše bude číst nejprve v angličtině Terry osobně, potom v češtině Honza Kantůrek a nakonec v němčině paní Sabina Schmidt (německá překladatelka Zeměplochy).



Minas Tirith

Vydává Společnost přátel díla pana J. R. R. Tolkiena.
Uzávěrka dne: 31. 5. 1995
Redakce: Jirka Grunt, Nížebohy 8, 411 18 Budyně n. O.
Pouze pro členy.
Bezplatně.

Zde můžeš zanechat svůj komentář.

Jméno (*)
Email (Nebude zveřejněn) (*)
URL
Komentář